Перейменування у столиці: стартувало голосування у додатку "Київ Цифровий"

Кияни можуть обрати нові назви для вулиць, парків, скверів та станцій транспорту
Перейменування у столиці: стартувало голосування у додатку "Київ Цифровий"
Київ Фото: kyivcity.gov.ua
15 Червня 2022, 13:47
читать на русском

У середу, 15 червня, у додатку "Київ Цифровий" розпочато рейтингове електронне голосування щодо перейменувань міських об’єктів, назви яких пов’язані з росією та її сателітами.

Як повідомили у КМДА, голосування триватиме до 19 червня.

Секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко зазначив, що наразі вже сформовано остаточний перелік міських об’єктів, які підлягають перейменуванню, до списку наразі увійшли 296 об’єктів, які були відібрані експертною комісією.

До персонального складу консультативно-дорадчого органу було залучено спеціалістів Українського інституту національної пам’яті, Інституту історії України, Інституту української археології та джерелознавства імені М. С. Грушевського, Інституту українознавства імені І. Крип’якевича, Інституту мовознавства імені О. О. Потебні, Інституту української мови, Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка. Кияни можуть визначати нові назви міських об’єктів шляхом рейтингового електронного голосування.

Міська влада закликає мешканців відповідально та свідомо обирати, оскільки присвоєння нових назв топонімічним об’єктам має важливе історичне та національне значення, – наголосив Бондаренко.

Для того, щоб проголосувати в додатку "Київ Цифровий":

  1. Обирайте "Електронна демократія".
  2. Потім "голосування за дерусифікацію".
  3. Переглядайте перелік назв і натискайте "Проголосувати".

За словами керівника цифрової трансформації Києва (CDTO) та заступника голови Київської міської державної адміністрації Петра Оленича, Департамент інформаційно-комунікаційних технологій КМДА розробив доступний механізм для проведення рейтингового електронного голосування.

Він зазначив, що взяти участь можуть усі громадяни України, для верифікації використовується Bank ID. Вибирайте розділ "Електронна демократія", оновлюйте застосунок і віддавайте свій голос до 19 червня включно. Всі результати передадуть у Київраду для подальшого розгляду та експертизи.

Додаток "Київ Цифровий" доступний для завантаження в App Store і Google Play.

Нагадаємо, в Києві планували перейменування близько 300 вулиць, назви яких пов’язані з росією чи Білоруссю. Таким чином Київська міська рада збирала пропозиції щодо перейменування 279 міських об’єктів (вулиць, провулків, алей, проспектів, шосе, станцій метрополітену).

У списку на перейменування здебільшого були вулиці, чиї назви походять від російських або білоруських міст. Також є обʼєкти, названі на честь письменників, художників, учених.

Читайте також