Пермакриза стала словом року-20222

Пермакриза — слово, що описує відчуття життя під час війни, інфляції та політичної нестабільності. Його обрали словом року за версією Collins Dictionary.
Пермакриза стала словом року-20222
Книга, словник, фото Freepik, jcomp
3 Листопада 2022, 19:36
читать на русском

Словниковий запас людини поповнюється в середньому кількома новими значеннями кожні три місяці. Останнім часом з'явилося кілька слів, які все міцніше входять у повсякденний побут.

Одним із популярних нових слів виявилося "пермакриза", повідомляє ВВС.

"Це підбиває підсумок того, наскільки жахливим був 2022 рік для багатьох людей", — вважає глава Collins Learning Алекс Бікрофт, глава Collins Learning.

"Пермакриза" очолила щорічну збірку Коллінза з 10 слів або фраз, які "відбивають нашу мову, що постійно розвивається, і турботи тих, хто її використовує". "Тихий відхід" (quiet quitting — ред.) також потрапив до списку. Ця фраза означає "виконання своїх основних обов'язків на роботі й не більше, або на знак протесту, або для покращення балансу між роботою та особистим життям".

Мова може бути дзеркалом того, що відбувається в суспільстві та у світі в цілому, і цього року кидали виклик за викликом. Люди відчувають, що перебувають у постійному стані невизначеності та занепокоєння. Вони пережили потрясіння, спричинені Brexit, пандемією, суворою погодою, війною в Україні, політичною нестабільністю, енергетичною кризою та кризою вартості життя, — пояснив Алекс Бікрофт.

Лексикографи Коллінза сказали, що кілька слів у списку належать до цих криз. Список було складено шляхом моніторингу бази даних слів Collins Corpus, що містить вісім мільярдів слів, а також низки медіаджерел, включаючи соцмережі. "Пермакриза" є одним із шести слів у списку, які є новими для CollinsDictionary.com, і вперше було відзначено як слово в академічному контексті у 1970-х роках.

"Наш список цього року показує стан світу прямо зараз - не так багато хороших новин, хоча, з рішучістю українського народу, відбитого від ворога Києва, і світанком ери нового короля у Великій Британії є промінь надії на краще майбутнє", — додав Алекс Бікрофт.

Нагадаємо, Оксфордський словник англійської мови обрав "Vax" словом 2021 року. Слово "Vax" перекладається як "вакцина", "вакцинація", "вакцинувати".

Своєю чергою американський словник Merriam-Webster словом 2020 року обрав "pandemic", тобто "пандемія" або "пандемічний".

1