Перший технологічний проєкт: в Україні побудують дата-центр з інвестиціями в 1 млрд доларів

Проєкт вирішить глобальну світову проблему в швидкісній обробці даних
Перший технологічний проєкт: в Україні побудують дата-центр з інвестиціями в 1 млрд доларів
Фото: Рубрика
8 Жовтня 2020, 14:12
читать на русском

Міністерство та Комітет цифрової трансформації України та міжнародний технологічний холдинг TECHIIA анонсували перший в Україні технологічний проєкт, що вирішує глобальну світову проблему в швидкісній обробці даних, співпраця передбачає реалізацію проєкту Екотехнопарку в Херсонській області.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства та Комітету цифрової трансформації України.

Зазначається, що Мінцифри та міжнародний технологічний холдинг TECHIIA підписали Меморандум про співпрацю щодо розбудови галузі інформаційних технологій, будівництва дата-центрів, розвиток кіберспорту та STEM-освіти. Серед підписантів віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров та керуючий партнер холдингу TECHIIA Юрій Лазебніков.

Співпраця передбачає реалізацію проєкту Екотехнопарку в Херсонській області. В його основі — дата-центр потужністю до 500 МВт, який виконуватиме функції зберігання, обробки даних та 3D-рендерингу. Дата-центр планують побудувати із використанням новітніх технологій та із врахуванням турботи про навколишнє середовище. Тепло, яке виділятиме дата-центр, планують утилізувати в агрофермі, яка також буде частиною Екотехнопарку, - зазначає пресслужба.

Для реалізації першої черги проєкту планують залучити не менше 200 млн доларів інвестицій в інфраструктуру. Дата-центр буде обслуговувати обладнання вартістю близько 1 млрд доларів. Об’єкт потребує не менше 200 робочих місць.

У відомстві додали, що підтримують проєкт та сприятимуть його реалізації.

Україна - цифрова країна, в якій стрімко розвиваються ІТ-інновації. Ми поставили перед собою ціль подвоїти частку ІТ-сектору до 10% ВВП України і така співпраця сприяє розвитку технологічної екосистеми та прискоренню цифрової трансформації країни. Будівництво такого потужного дата-центру дозволить Україні надавати послуги зі швидкісної обробки даних та створити нові робочі місця, - заявив Федоров.

Він також впевнений, що наша країна здатна стати найпотужнішим IT-хабом у Центральній та Східній Європі, який залучатиме міжнародні інвестиції в Україну та зміцнити наші позиції на світовій арені.

Читайте також

Екотехнопарк — це нова ніша для масштабних інвестицій в українську IT-галузь. Для цього в нас є все: зручна для великих зарубіжних клієнтів географія між Європою та Азією, дешева електроенергія, швидкий та якісний інтернет. І найголовніше — таланти. Ми вдячні Міністерству цифрової трансформації за підтримку і бажання посилювати технологічну репутацію нашої країни, — зазначив Лазебніков.

Заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков зазначив, що реалізації цього проєкту сприятиме ухвалення законопроєкту №3199 "Про внесення змін до ЗУ "Про ринок електричної енергії", який дозволить системним інвесторам на прозорих умовах спеціального аукціону отримати конкурентний тариф і укласти довгостроковий договір на постачання електричної енергії з державними генерувальними компаніями.

Побудова цього ЦОДу загальною потужністю до 500 Вт дозволить максимально завантажити всі шість енергоблоків Запорізької АЕС, - додає Борняков.

Серед інших стратегічних напрямків співпраці міністерства та компанії - розбудова кіберспортивної інфраструктури, зокрема, будівництво кіберспортивних арен та готелів, розвиток STEM-освіти в Україні та реалізація проєктів корпоративної соціальної відповідальності.

Нагадаємо, що в Україні були видані перші електронні медичні висновки про народження дітей.

1