Перший випадок смерті від небезпечної лихоманки зафіксували у Великій Британії

Троє членів родини підхопили лихоманку Ласса
Перший випадок смерті від небезпечної лихоманки зафіксували у Великій Британії
Лікарня Фото: КМДА
20 Лютого 2022, 22:03
читать на русском

У Великій Британії зафіксовано перший випадок смерті від лихоманки Ласса.

Як пише видання Metro, загалом у країні троє хворих на цю лихоманку. Усі вони – члени однієї сім'ї.

Їхнє захворювання, за версією ВООЗ, пов'язане з нещодавньою поїздкою до Західної Африки. Там лихоманка Ласса є ендемічним захворюванням.

Що таке лихоманка Ласса

Довідково (за даними ВООЗ):  Лихоманка Ласса - це гостре вірусне геморагічний захворювання, що триває від однієї до чотирьох тижнів і поширене в Західній Африці. Вірус Ласса передається від людини людині при контакті з їжею чи предметами побуту, забрудненими сечею чи послідом гризунів. Є відомості про передачу вірусу Ласса статевим шляхом.

Також трапляються випадки інфікування людини людиною та передачі вірусу в лабораторних умовах, особливо в лікарнях, де не вживаються належних заходів щодо профілактики інфекції та інфекційного контролю.

Загалом летальність становить 1%, а серед госпіталізованих пацієнтів – до 15%.

Приблизно 80% людей, інфікованих вірусом Ласса, не мають симптомів. У кожному п'ятому випадку інфекція призводить до розвитку тяжкого захворювання, при якому вірус уражає кілька органів, зокрема печінку, селезінку та нирки.

Через великі розбіжності у клінічній картині виявлення захворювання у пацієнтів утруднене.

Симптоми лихоманки Ласса

Інкубаційний період лихоманки Ласса триває від 6 до 21 днів. Ранні симптоми хвороби, такі як висока температура, загальна слабкість та нездужання, починаються, як правило, поступово. Через кілька днів може з'явитися головний біль, біль у горлі, біль у м'язах, біль у грудях, нудота, блювання, діарея, кашель і біль у животі. При тяжких формах хвороби може розвинутись набряк обличчя, з'явитися рідина в легеневих пазухах, кровотеча з рота, носа, піхви або шлунково-кишкового тракту, а також впасти артеріальний тиск. У сечі може бути білок. Пізніше може спостерігатися шок, судоми, тремор, дезорієнтація та кома. У 25% пацієнтів, що вилікувалися, розвивається глухота.

Лихоманку Ласса важко відрізнити від інших вірусних геморагічних лихоманок, таких як хвороба, спричинена вірусом Ебола, а також від багатьох інших захворювань, що викликають лихоманку, включаючи малярію, шигельоз, черевний тиф та жовту лихоманку.

Для встановлення остаточного діагнозу необхідне тестування, можливе лише у спеціалізованих лабораторіях.

Лікування та вакцини

На ранніх стадіях захворювання, що проявляється клінічно, ефективним засобом для лікування лихоманки Ласса вважається противірусний препарат рибавірін.

На сьогодні немає вакцини проти лихоманки Ласса.

Нагадаємо, минулого року в Африці за два місяці щонайменше 165 дітей померли від невідомого захворювання. Хворобу знайшли у районі міста Гунга в південно-західній частині Демократичної Республіки Конго.

Читайте також