Під час розкопок у Білорусі знайшли горщик з гербом українського князя

На дні знайденого горщика було зображено тризуб
Під час розкопок у Білорусі знайшли горщик з гербом українського князя
Тризуб Фото: facebook.com/gleb.labadzenka
15 Серпня 2022, 16:32
читать на русском

У Білорусі знайшли посуд, на дні якого міститься зображення особистого герба князя Ізяслава (жив у тисячному році) - сина великого князя Володимира.

Про це повідомив науковець Гліб Менський.

Сенсація на розкопках у Старому Мінську - знайдено горщик з особистим гербом князя Ізяслава (сина Рагнеди та Володимира) - тобто це кінець Х ст. аналогів немає, це перша така знахідка в Білорусі, - додав він.

За словами керівника розкопок від Національної академії наук Білорусі, кандидата історичних наук археолога Андрія Вайцяховича, ця знахідка доводить, що вже за часів Ізяслава (кінець Х ст.) Мінськ увійшов до складу Полоцького князівства.

Нагадаємо, у 2020 році у польському містечку Слушкуві біля Каліша археологи знайшли скарб із 6,5 тисяч срібних монет в лляних мішечках, срібних злитків, фрагментів свинцю, а також золотих обручок, одна з яких ймовірно належала Марії Добронезі - дочці Великого князя київського Володимира Святославича, молодшій сестрі Ярослава Мудрого, дружині польського князя Казимира I Реставратора, матері короля Польщі Болеслава II.