Польські археологи знайшли прикраси доньки київського князя Володимира

Скарб знайшли в польському містечку Слушкуві біля Каліша
Польські археологи знайшли прикраси доньки київського князя Володимира
Монети і прикраси, знайдені в Польщі (Фото: naukawpolsce.pap.pl)
25 Грудня 2020, 01:06
читать на русском

У польському містечку Слушкуві біля Каліша археологи знайшли скарб із 6,5 тисяч срібних монет в лляних мішечках, срібних злитків, фрагментів свинцю, а також золотих обручок, одна з яких ймовірно належала Марії Добронезі - дочці Великого князя київського Володимира Святославича, молодшій сестрі Ярослава Мудрого, дружині польського князя Казимира I Реставратора, матері короля Польщі Болеслава II.

Про це пише наукове видання  Archeologia.com.pl.

Спочатку вчені оголосили, що скарби належати до рубежу XI і XII століть, і обручкою могла володіти дочка київського князя Святополка Ізяславича від другого шлюбу Марія.

Однак після додаткового аналізу з'ясувалося, що коштовності зі Слушкува датуються приблизно 1105 роком, таким чином це кільце можна віднести до княжни Марії Добронеги (1012 - 1087), дочки великого князя Київського Володимира Великого і дружини Казимира Реставратора.

Герцогиня була бабусею князя Збігнєва і могла подарувати йому кільця та обручки, які належали їй та її чоловікові. При таких даних версія з Марією - дружиною Петра Влостовича здається малоймовірною, - йдеться в публікації.

Читайте також

За словами доктора з Інституту археології та етнології Польської академії наук Адама Кендзерського  який керував дослідженням і розкопками на кукурудзяному полі в Слушкуві, виявлений у листопаді сенсаційний скарб з динарами, обручками та злитками став одним з найінтригуючих скарбів в Польщі.

Обручка, що належала доньці Володимира Великого

Обручки, ймовірно, були зроблені з дорогоцінних каменів, відполірованих напівкруглим способом. Вони додатково прикрашені золотими гранулами. Велике кільце конічне та багатокутне, а менше - у формі основи з перфорованими поглибленнями, - розповів археолог Даріуш Вичолковський.

Кільце має напис кирилицею "Господи, допоможи рабі своїй Марії".

Нагадаємо, у Запоріжжі, поблизу Хортиці, з Дніпра підняли унікальний артефакт та гідроархеологічну знахідку - дубовий лафет козацьких часів. Подібні знахідки не відомі в межах України.

1