На Хортиці знайшли скіфського воїна-гіганта

Вхід до поховання був закладений великими гранітними валунами
На Хортиці знайшли скіфського воїна-гіганта
Хортиця (фото з відкритих джерел)
17 Листопада 2020, 05:05
читать на русском

Археологічна експедиція Національного заповідника "Хортиця" знайшла на території острова унікальне поховання скіфського воїна, якого близько 2500 років.

Про це повідомив інформаційно-аналітичний портал Vmeste.

Зазначається, що у земляній катакомбі, глибиною близько трьох метрів, знайшли останки чоловіка. Могила була добре захищена від грабіжників, тому вхід в катакомби був закладений великою кількістю важких гранітних валунів.

Похований воїн, за стародавніми мірками, був гігантом, оскільки його зріст становив близько 1,8 метра.

Археологи у похованні знайшли залізний ніж з кістяною ручкою, залишки сагайдака з бронзовими стрілами та жертовної їжі.

За словами керівника археологічної експедиції, провідного наукового співробітника відділу охорони пам'яток історії, археології та природи Національного заповідника "Хортиця" Дмитра Никоненка, поховання не розграбували. Він повідомив, що всі кістки скіфського воїна збереглися, отже, вчені зможуть зробити низку аналізів, як антропологічних, так і інших. На його думку, це дуже велика удача з наукової точки зору.

Поховання здійснено в катакомбі, тобто це не звичайна яма, а таке імпровізована підземна будівля, - сказав Никоненко.

Читайте також

Керівник експедиції додав, що у чоловіка добре збереглися зуби, тобто це людина, яка добре харчувалась. Він прожив приблизно 40 років.

Пізніше буде більш точно відомо. У нього був сагайдак зі стрілами, це вказує, що він був воїном, - зазначив Никоненко.

Такі знахідки свідчать про те, що в скіфський час Хортиця була місцем, де проживали скіфи у великій кількості. Вона мала важливе значення, оскільки на Хортиці була переправа з одного берега Дніпра на інший. А для кочових племен подолання річкових перешкод було дуже важким, і переправи дуже цінувалися. І люди, які тут жили, як раз контролювали й забезпечували переправи племен з одного боку на іншу. Тобто Хортиця тоді була дуже важливим стратегічним місцем".

Нагадаємо, що поблизу селища Городниця Житомирської області науковці натрапили на городище часів Київської Русі з валами і ровами.

1