Підвищити граничний вік для призовників планують в Україні

Депутати вирішили підвищити боєздатність ЗСУ
Головне
Підвищити граничний вік для призовників планують в Україні
Війна в Україні, ЗСУ / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
15 Серпня 2022, 16:01
читать на русском

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується підвищити граничний вік для призовників.

Його автором є народний депутат, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

За його словами, багато охочих не змогли приєднатися до захисту України, бо граничний вік для представників вищого офіцерського складу становить 65 років, а для військовослужбовців загалом — 60.

Новий законопроєкт пропонує підвищити граничний вік для охочих захищати державу.

Я за підняття граничного віку для тих хто хоче служити. Ба більше, уже зареєстрував відповідну ініціативу у Верховній Раді. Але воювати старші люди можуть лише за певних умов. Наразі мобілізувати можна чоловіків до 65 років з-поміж вищого офіцерського складу та до 60 років — інших військовослужбовців. Я ж пропоную залишити ці вікові обмеження. Але з ключовими поправками. По-перше, мова йде тільки про тих, хто, перевищивши цей вік, добровільно прийшов на мобілізацію. Примусово мобілізовувати людей старшого віку не потрібно нікому, - зазначив автор проєкту закону.

Він вважає також, що пропонувати контракт із ЗСУ потрібно тільки тим, хто "дійсно гідний того".

Якщо людина перевищує віковий ліміт, але об’єктивно за станом здоров’я не потягне вимоги та не має бойового досвіду — їй відмовлять, - зазначає Юрчишин.

Нагадаємо, минулого тижня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради два законопроєкти - про продовження строку дії воєнного стану та про продовження проведення загальної мобілізації.