Пилова буря накрила деякі регіони України

Північний повітряний потік несе повітря разом з піском з пустелі Середньої Азії
Пилова буря накрила деякі регіони України
Пилова буря в Одесі, фото Суспільне
25 Серпня 2022, 12:28
читать на русском

Пилова буря накрила декілька регіонів України. У повітря спостерігається підвищений рівень концентрації пилу.

Про це повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук в ефірі національного телемарафону.

Є така ситуація (ред. пилова буря, зокрема, на Одещині), вона ні чим не відрізняється від сусіднього Миколаєва. Кажуть, на тимчасово окупованій території Херсонщини теж такі природні прояви є, так само, як і в Києві. Наші екологи говорять, що нічого страшного немає. Звичайно, відбувається таке нетрадиційне, рідкісне явище, тим не менше, це – пил, який несе з відповідних територій нашої планети. Таке буває у природі, - сказав Сергій Братчук.

Він зазначив, що підвищений рівень концентрації пилу в повітрі може бути через спеку.

Тримаймося, дихати можна. Ви бачите, що я без маски у спеку на вулиці. Температура відповідно дуже підвищена. Можливо, це теж пов'язано з тим, що є такий смог над містом та регіоном, але нічого страшного немає, - пояснив він.

Своєю чергою ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко розповів Суспільному, що пил почне осідати, а потім дощ змиє його з поверхні.

У нас зараз є північний повітряний потік, який несе повітря разом з піском з пустелі Середньої Азії. Вся Україна зараз покрита цією хмарою пилу. У нас буває винос цього пилу або з африканських пустель, з Сахари або, як у цьому випадку, з азійських. Літом це буває досить часто. Може не кожного року, але за останні декілька років я пам'ятаю мінімум три-чотири таких випадки, - сказав він.

Нагадаємо, на сьогодні, 25 серпня, синоптики Укргідрометцентру оголосили штормове попередження у шести областях.

1