Пішов з життя Михайло Жванецький

Сатирик помер на 87 році життя
Пішов з життя Михайло Жванецький
Михайло Жванецький (фото з відкритих джерел)
6 Листопада 2020, 15:05
читать на русском

Сьогодні помер легендарний письменник-сатирик та президент Всесвітнього клубу одеситів Михайло Жванецький.

Цю інформацію вже підтвердив представник Жванецького Олег Сташкевич. Близькі Жванецького також повідомили про його смерть телеканалу "Дождь".

1956 закінчив Одеський інститут інженерів морського флоту (нині — Одеський національний морський університет) за фахом «Інженер-механік підйомно-транспортного устаткування портів». У студентські роки юнак брав участь у самодіяльності, де почав писати мініатюри та монологи, які часто сам і виконував.

1963 під час гастролей в Одесі Ленінградського театру мініатюр познайомився з Аркадієм Райкіним, який узяв його твори до репертуару театру, а 1964 року запросив Михайла у свій театр на посаду завідувача літературною частиною.

Разом із Жванецьким Райкін поставив 1969 року програму "Світлофор", де вперше були показані мініатюри "Авас", "Дефіцит", "Вік техніки". У часи роботи під проводом Райкіна колегами Жванецького були Роман Карцев і Віктор Ільченко, для яких він написав більш ніж 300 мініатюр і монологів.

Згодом, коли Михайло Жванецький отримав досвід, він пішов з театру Райкіна та почав працювати самостійно. Він влаштувався працювати в Одеську обласну філармонію, а згодом у Московський театр "Ермітаж", де отримав славу. Згодом, 1988 року, Жванецький заснував Московський театр мініатюр, керівником якого був досі.

Читайте також

Жванецький є народним артистом Росії та України.

У жовтні 2020-го стало відомо, що сатирик завершив концертну діяльність. Його представник пояснював, що Жванецький "почувається літньою людиною".

Нагадаємо, 14 жовтня у віці 84 років помер видатний український філолог, доктор філологічних наук, професор Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Олександр Пономарів.

1