Після позову Amazon Пентагон відмовився від контракту з Microsoft на 10 млрд доларів

Завдяки цьому Джефф Безос збагатився на 8,44 млрд доларів та побив рекорд Ілона Маска
Після позову Amazon Пентагон відмовився від контракту з Microsoft на 10 млрд доларів
Пентагон (фото: 5Chicago)
7 Липня 2021, 15:47
читать на русском

Міністерство оборони США анулювало контракт з Microsoft щодо створення хмарної інфраструктури зберігання даних JEDI Cloud на 10 млрд доларів через позов засновника Amazon Джеффа Безоса.

Як повідомляє Bloomberg, Безос домігся цього через суд. Він вважав, що компанія Microsoft перемогла в тендері через особисту неприязнь до нього колишнього президента США Дональда Трампа.

Тому цей проєкт створення хмарної інфраструктури зберігання даних Пентагон планує розділити між Microsoft і Amazon. На думку Міноборони, тільки ці компанії зможуть виконати завдання. Крім того, можливості інших учасників також розглянуть.

У компанії Microsoft повідомили, що поважають рішення та розуміють його, оскільки довелося зіткнутися з тривалою судовою тяганиною: "Безпека США важливіша за будь-який окремий контракт".

Виконуючий обовʼязки головного інформаційного директора Джон Шерман зазначив, що причиною відмови від контракту в Пентагоні були не лише довгі судові процеси, але й еволюція технологій. Проєкт JEDI було задумано понад три з половиною роки тому, а з того часу технології не стояли на місці.

Міноборони США планує укласти контракти з кількома постачальника на п'ять років. Точні суми невідомі, але це буде робота на мільярди доларів. Також планують обговорити нові контракти з компаніями, які раніше вийшли з тендеру, зокрема з Oracle, IBM і Google.

Після таких новин акції Amazon зросли на 4,7%, до 3675,74 долара за штуку. Ціна акції Microsoft майже не змінилася й оцінюється в 277,66 долара за одиницю.


Контекст. Компанія Microsoft виграла контракт Міністерства оборони США на хмарні обчислення JEDI на 10 млрд у 2019 році. Цю систему було розроблено для заміни старих компʼютерних мереж Пентагону однією хмарною системою, яка зберігала б секретні дані та надавала б військовим аналіз на основі штучного інтелекту.

Згодом контракт призупинили, оскільки Amazon подав судовий позов. Джефф Безос заявив, що на результати тендеру вплинув Дональд Трамп. Причиною нібито стала критика Трампа в газеті The Washington Post, яка належить Amazon.

Нагадаємо, засновник Amazon Джефф Безос вирішив залишити пост генерального директора компанії. Зокрема, він вирішив працювати над Blue Origin - компанії у сфері космічного туризму, яка запланувала свій перший політ на 20 липня.

Читайте також