Після війни зарплату вчителям хочуть підвищити до 40 тисяч гривень

Нині середня зарплата вчителя в Україні дорівнює 7 600 гривень
Після війни зарплату вчителям хочуть підвищити до 40 тисяч гривень
Вчитель, школа Фото: УНІАН
14 Липня 2023, 13:44
читать на русском

Українським вчителям планують підвищити зарплати до 40 000 гривень. Оплата праці залежатиме від кваліфікації педагога та досягнень за час роботи. Натомість кількість відпрацьованих років відходить на інший план.

Про це розповів міністр освіти Оксен Лісовий під час виступу на Національній (не)конференції EdCamp Воля 2023, пише Osvitoria.

За даними МОН, середня зарплата молодого вчителя складається з окладу 5 700 гривень та різних надбавок - приблизно 1 900 гривень. Тобто середня зарплата вчителя в Україні дорівнює 7 600 гривень.

Для порівняння варто зазначити, що середня зарплата в країні становить 13 400 гривень, тобто майже у два рази більше.

Член Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин заявив, що наразі тривають обговорення стосовно розміру зарплати вчителів. Оптимальною сумою вважають 40 000 гривень.

"Цю суму я не вигадав, не взяв зі стелі. За нею - підрахунки. Але це не популістське легке рішення, адже за ним підуть і болючі, складні наслідки: сертифікація вчителів, скорочення мережі шкіл, "поріг" входу в професію (підвищення вимог до кандидатів на посаду вчителя), обмеження перебування директорів шкіл на посаді", - пояснив нардеп.

Однак нюанс нововведень полягає в тому, що вони можливі лише після завершення війни.

Як реорганізують школи

До 1 вересня 2024 року органи самоврядування повинні затвердити плани формування мережі шкіл з урахуванням вимог законодавства до ліцеїв.

Засновники ліцеїв своєю чергою до 1 вересня 2027 року повинні забезпечити навчальні заклади матеріально-технічною базою, обладнанням, доступом до інтернету, на конкурсних засадах відібрати вчителів і керівників ліцеїв.

Проте реорганізувати школу в сільській місцевості, ліквідувати, змінити тип нині можна лише після громадського обговорення проєкту рішення засновника, який оприлюднено за рік до прийняття відповідного рішення.

Це ускладнює процес змін, тому наразі профільний комітет ВР обговорює пропозицію зменшення цього терміну.

Нагадаємо, в Україні зарплату освітянам, які працюють у бюджетних установах, у 2023 році нараховують відповідно до єдиної тарифної сітки (ЄТС). Для педпрацівників це визначено постановою Кабміну від 20 січня 2021 року № 29 "Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери". ЄТС також застосовується й для оплати праці науково-педагогічних працівників.

Відповідно до постанови №1411, в Україні скасували підвищення окладів педагогічних працівників у 2023 році. Рішення Кабміну призупиняє норму, яка регламентувала попереднє анонсування, що з 1 січня 2023 року мінімальний розмір ставки зарплати вчителя має становити чотири прожиткові мінімуми. Станом на 1 січня 2023 року, прожитковий мінімум становить 2684 грн. Таким чином, оплата праці педагогічних працівників в закладах освіти у 2023 році залишається на рівні попереднього року.

Слід зазначити, що оплата праці може бути визначена як за години, так і за місяць роботи, залежно від типу роботи та умов праці.

1