Прискорене зростання цін в Україні: уряд прогнозує інфляційний сплеск
![Піта: як приготувати традиційний хліб-кишеньку Піта: як приготувати традиційний хліб-кишеньку](https://parlament.ua/wp-content/cache/thumb/be/e8be1320845c7be_759x425.jpeg)
Піта, традиційний близькосхідний хліб, має безліч шанувальників завдяки своїй універсальності та смаку. Вуличні кіоски в Ізраїлі та Єгипті, де готують піту з фалафелем, помідорами, маринованими баклажанами, червоною цибулею та хумусом, залишають незабутні враження. Цей корисний «фастфуд» наповнений овочами та рослинним білком, що робить його не лише смачним, але й поживним.
Приготувати піту вдома не так складно, як здається. Як пише Shuba, це просто та економічно вигідно. Головне — досягти того, щоб тісто роздувалося при випіканні, утворюючи всередині порожню «кишеньку» для начинки.
Як та з чим їсти піту
Піта може стати чудовою альтернативою лаваша, її можна наповнити різноманітними начинками:
- Домашня шаурма за рецептом Володимира Ярославського.
- Грецький гірос, який часто подають у піті.
- Салат з консервованим тунцем, огірками та помідорами.
- Фалафель з хумусом, салатним листям та овочами.
- Зачерствілу піту можна додати в левантійський салат фатуш.
Піту можна наповнити чим завгодно: биточками, котлетами, рибними паличками чи тушкованими овочами. Головне — додати соус. Спробуйте хумус, бабагануш або дзадзикі.
Рецепт піти в духовці
Для приготування піти вам знадобляться:
- Борошно — 500 г
- Тепла вода — 320 мл
- Цукор — 1 ст. л.
- Сіль — 2 ч. л.
- Сухі дріжджі — 8 г
- Олія — 20 г
Крок 1. Приготуйте опару, змішавши частину води, дріжджі, цукор і дві столові ложки борошна. Залиште на 10-15 хвилин у теплому місці.
Крок 2. Додайте решту інгредієнтів до опари, вимішуйте тісто 3-4 хвилини. Тісто має бути м’яким та трохи липнути до рук. Залиште підходити, поки воно не збільшиться удвічі.
Крок 3. Підготоване тісто розділіть на 12-15 кульок, які потрібно залишити підходити ще на 30 хвилин. Розкачайте кульки в млинці завтовшки пів сантиметра. Викладіть на пергамент, накрийте та залиште на 15 хвилин. Тим часом розігрійте духовку до 250 °C разом з перевернутим деком.
Крок 4. Випікайте піти 4-7 хвилин до утворення порожнини всередині. Готові піти не повинні бути сильно рум’яними.
Крок 5: Готові піти складіть у пакет, щоб вони стали м’якими. Після охолодження розріжте та наповніть начинкою.
Піта — це чудовий варіант для швидкого, смачного та корисного перекусу, який легко можна приготувати вдома.
Читайте також