Піта: як приготувати традиційний хліб-кишеньку

Піта може стати чудовою альтернативою лаваша, її можна наповнити різноманітними начинками
Піта: як приготувати традиційний хліб-кишеньку
Піта
11 Червня 2024, 22:27
читать на русском

Піта, традиційний близькосхідний хліб, має безліч шанувальників завдяки своїй універсальності та смаку. Вуличні кіоски в Ізраїлі та Єгипті, де готують піту з фалафелем, помідорами, маринованими баклажанами, червоною цибулею та хумусом, залишають незабутні враження. Цей корисний «фастфуд» наповнений овочами та рослинним білком, що робить його не лише смачним, але й поживним.

Приготувати піту вдома не так складно, як здається. Як пише Shuba, це просто та економічно вигідно. Головне — досягти того, щоб тісто роздувалося при випіканні, утворюючи всередині порожню «кишеньку» для начинки.

Як та з чим їсти піту

Піта може стати чудовою альтернативою лаваша, її можна наповнити різноманітними начинками:

  • Домашня шаурма за рецептом Володимира Ярославського.
  • Грецький гірос, який часто подають у піті.
  • Салат з консервованим тунцем, огірками та помідорами.
  • Фалафель з хумусом, салатним листям та овочами.
  • Зачерствілу піту можна додати в левантійський салат фатуш.

Піту можна наповнити чим завгодно: биточками, котлетами, рибними паличками чи тушкованими овочами. Головне — додати соус. Спробуйте хумус, бабагануш або дзадзикі.

Рецепт піти в духовці

Для приготування піти вам знадобляться:

  • Борошно — 500 г
  • Тепла вода — 320 мл
  • Цукор — 1 ст. л.
  • Сіль — 2 ч. л.
  • Сухі дріжджі — 8 г
  • Олія — 20 г

Крок 1. Приготуйте опару, змішавши частину води, дріжджі, цукор і дві столові ложки борошна. Залиште на 10-15 хвилин у теплому місці.

Крок 2. Додайте решту інгредієнтів до опари, вимішуйте тісто 3-4 хвилини. Тісто має бути м’яким та трохи липнути до рук. Залиште підходити, поки воно не збільшиться удвічі.

Крок 3. Підготоване тісто розділіть на 12-15 кульок, які потрібно залишити підходити ще на 30 хвилин. Розкачайте кульки в млинці завтовшки пів сантиметра. Викладіть на пергамент, накрийте та залиште на 15 хвилин. Тим часом розігрійте духовку до 250 °C разом з перевернутим деком.

Крок 4. Випікайте піти 4-7 хвилин до утворення порожнини всередині. Готові піти не повинні бути сильно рум’яними.

Крок 5: Готові піти складіть у пакет, щоб вони стали м’якими. Після охолодження розріжте та наповніть начинкою.

Піта — це чудовий варіант для швидкого, смачного та корисного перекусу, який легко можна приготувати вдома.

Читайте також