Планові операції відновлять у київських лікарнях: кому будуть доступні послуги лікарів

Операції проводитимуть, якщо потрібно уникнути важких наслідків для здоров'я пацієнтів
Планові операції відновлять у київських лікарнях: кому будуть доступні послуги лікарів
Лікарня, хворі Фото: УНІАН
24 Березня 2022, 06:17
читать на русском

У Києві почали поновлювати проведення планових операцій. 

Про це розповіла директорка столичного Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург, передає КМДА. 

За її словами, планові госпіталізації в столиці проводитимуться безвідмовно у разі, якщо потрібно уникнути важких наслідків для здоров'я пацієнтів.

Гінзбург повідомила, що Наказом МОЗ України №507 від 20 березня внесено зміни до попереднього наказу, яким тимчасово припинялися планові госпіталізації на період воєнних дій.

Зокрема, наразі заклади охорони здоров’я можуть виконувати планові госпіталізації для оперативних втручань у випадках, якщо не є зайнятими понад 50% ліжкового фонду хірургічного профілю.

В умовах воєнного стану вочевидь є необхідність мати резерв ліжок для надання медичної допомоги пораненим та тим, хто без лікарського втручання просто не має шансів вижити. Та є категорія пацієнтів, для яких оперативне втручання просто зараз можливо не є життєвонеобхідним показом, проте зволікання може призвести до критичного погіршення стану здоров’я:

Наприклад, це офтальмологічні операції, зокрема із заміни кришталиків, операції на серці, заміна суглобів... Вчасно виконане планове оперативне втручання підвищує шанси на збереження здоров’я та подальше повноцінне життя. Тож має бути виконане, якщо наявність вільних ліжок та вільних рук лікарів це дозволяє.

Вона пояснила, що людина, яка потребує госпіталізації з подібних причин, може звернутися до свого сімейного лікаря або профільного спеціаліста районного Консультативно-діагностичного центру (адреси та телефони для довідок можна знайти за посиланням).

Фахівець, з огляду на стан пацієнта, зробить висновок щодо необхідності перебування в стаціонарі та надасть відповідне направлення.

Також вона нагадала, що витратні матеріали для низки оперативних втручань закуповуються коштом міського бюджету, тож є для киян безплатними.

Читайте також

1