Покровська поминальна субота: заборони і прикмети цього дня

Цьогоріч Покровська субота припадає на 30 вересня
Покровська поминальна субота: заборони і прикмети цього дня
Поминальна служба (Фото: Українці сьогодні)
30 Вересня 2023, 09:09
читать на русском

У Покровську суботу, яку цьогоріч відзначають 30 вересня, за традицією поминають родичів перед великим церковним святом – Покровою Пресвятої Богородиці.

Про це пише Парламент.ua.

Історія Покровської суботи

Встановлення Покровської поминальної суботи в православ’ї пов’язано з указом патріарха Іова 1592 року архієпископу Казанському Єрмогену. Документ наказував щорічно поминати православних воїнів, полеглих під час взяття Казані на Покров Пресвятої Богородиці в 1552 році. Згодом у суботу перед Покровом стали поминати не лише воїнів, а всіх покійних. Якщо цей день випадає на день пам’яті апостола Іоанна Богослова, то поминальний молебень переноситься на неділю.

Традиції Покровської суботи

У Покровську суботу потрібно відвідати церкву, помолитись та поставити свічку за упокій. Можна замовити поминальний молебень та прослухати панахиду. Якщо немає можливості піти до церкви, можна помолитися вдома перед іконами.

Після служби в церкві люди вирушають на кладовище, прибирають могили, запалюють свічки та пригощають всіх солодощами, щоб ті пом’янули ваших родичів.

Вважається, що молитви, які читаються цього дня чують померлі.

Заборони Покровської суботи

  • Не можна замовляти панахиду тим, хто коїв самогубство.
  • Не можна не сходити до церкви та не пом’янути своїх родичів. Цього дня Всевишнього просять простити всі гріхи померлих та дати їм царство небесне.

Прикмети цього дня:

У січні чекайте відлигу, якщо цього дня йде дощ.

У листопаді чекайте зливу, якщо цього дня тепло та сонячно.