Половина українців, які мали роботу до війни, стали безробітними: де шукати підробіток

Лише два відсотки громадян знайшли собі нову роботу
Половина українців, які мали роботу до війни, стали безробітними: де шукати підробіток
Дистанційна робота Фото автора Polina Kovaleva з Pexels
29 Березня 2022, 06:03
читать на русском

Після російського вторгнення в Україну половина громадян залишилася без роботи.

Це вияснили у соціологічній групі "Рейтинг".

За даними опитування, серед українців, які мали роботу до війни, половина (53%) сьогодні не працюють. 22% працюють у звичному режимі, 21% – віддалено або частково, лише 2% – знайшли собі нову роботу.

Це показник не лише економічних проблем, але і соціально-психологічних. Робота – це не лише економіка, це звичний спосіб життя, спілкування та взаємодія з іншими, структурованість часу, те, що стабілізує, надає впевненості, знижує тривогу і підвищує самооцінку. Суттєва частина громадян втратили таку підтримку і більш вірогідно отримали вищий рівень дезадаптації. Найбільше це торкнулося мешканців сходу (74%), молоді до 35 років (60%) та тих, хто покинув своє місто (66%), - йдеться у дослідженні.

Зазначається, що економічне становище внаслідок війни не змінилося лише у 18% громадян, у 52% значно погіршилося, у 28% скоріше погіршилося.

40% опитаних вважають, що їх заощаджень вистачить лише на місяць. Проте, пандемія COVID-19 навчила українців заощаджувати і відсоток тих, хто підвищив свою матеріальну безпеку в кризу виріс (під час першого карантину (04.2020) 55% вважали, що заощаджень їм вистачить лише на місяць). Тому з врахуванням соціально-економічної та психологічної важливості зайнятості, зараз дуже важливо наскільки це можливо відновити роботу, - кажуть у "Рейтингу".

Для тих, хто може працювати та шукає роботу на час війни, пропонуємо до уваги корисні сервіси.

  • UАJobNow - допомога в працевлаштуванні під час війни. В Україні, Європі та дистанційно. Тільки оплачувана робота (https://t.me/uajobnow).
  • Hire for Ukraine — проєкт, який допомагає українцям, що залишились без роботи під час війни (https://hireforukraine.org/).
  • JOB for Ukrainians - Telegram-канал із вакансіями в Україні та по всьому світу. Використовуйте хештеги, щоб швидко знайти свою локацію або спеціальність (https://t.me/jobforukrainians).
  • Remote Ukraine — проєкт, що допомагає дистанційно працевлаштуватися українцям, які постраждали від війни (https://remoteukraine.org/).
  • Робота під час війни (https://t.me/robota_terminova) - канал у Telegram від великого агрегатора вакансій Jooble. Тут можна оперативно знайти роботу в Україні, щодня зʼявляються добірки вакансій для різних міст.
  • Workado — Telegram-канал з віддаленими вакансіями для українців (https://t.me/workadojobs).
  • CASES Jobs — Telegram-канал з вакансіями в галузі креативних індустрій та ІТ (https://t.me/casesjobs).
  • Крезюме — канал з вакансіями переважно креативних індустрій (https://t.me/cresume).
  • Lobby X — Telegram-канал з вакансіями в Україні (https://t.me/lobbyx).
  • UAtalents — платформа працевлаштування для українців, які вимушено залишили свої домівки і перемістилися до інших міст України чи за кордон (https://www.uatalents.com/).

Нагадаємо, українці, які втратили роботу через напад агресора, можуть отримати разову допомогу від нашої держави — 6500 грн. Зробити це можна в додатку Дія, оформивши картку єПідтримка.

Читайте також

1