Польща остаточно заборонила аборти: є три виключення

Нова норма закону рівносильна практично повній забороні переривання вагітності в країні
Польща остаточно заборонила аборти: є три виключення
Протести проти заборони у Польщі (фото з відкритих джерел)
24 Жовтня 2020, 02:29
читать на русском

Конституційний суд Польщі ухвалив, що аборт через важкі, невиліковні або фатальні вади розвитку плоду суперечить Конституції. Рішення не вимагає зміни законодавства і вступає в силу в найближчі дні, після публікації в "Віснику законів".

Про це повідомляє oko.press.

Сталося. Сьогодні день ганьби! Конституційний суд ввів повну заборону на аборти. Польща Качинського та Дуди - серед тоталітарних режимів, таких як Третій рейх Гітлера, сталінський СРСР, Чаушеску, Румунія, які позбавляли жінок свободи і гідності, - написала у соцмережі Twitter Ванда Новицька, феміністка і президент Федерації жінок і планування сім'ї.

Постанова Конституційного трибуналу робить аборт законним тільки в тих випадках, коли життя або здоров'я жінки знаходиться під загрозою, а також в разі зґвалтування чи інцесту.

Варто зазначити, що 2019 року з 1100 легальних абортів, які провели у Польщі, 1074 зробили через дефекти розвитку плода (майже 98% всіх операцій). 33 аборта зробили через загрозу життя жінкам і тільки 3 - через згвалтування або інцест. Таким чином завдяки рішенню Конституційного трибуналу легальні аборти в Польщі практично зникнуть.

Заява щодо неконституційності абортів за медичними показаннями було подано до Конституційного Суду Польщі 2019 року. Ініціаторами були члени правлячої партії "Порядок і справедливість" (PiS).

У той же день, у Варшаві відбувся масовий протест заборону абортів, повідомляє RMF 24.

На протест під будівлею Конституційного суду зібралося близько тисячі осіб. З них 15 осіб були заарештовані.

Нагадаємо, Польща єдина країна Європи, яка ввела заборону переривання вагітності.