Польські перевізники завершили блокування кордону перед КПП "Краківець" та "Рава-Руська", - ДПСУ

Оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів у обох напрямках здійснюється в звичайному режимі.
Головне
Польські перевізники завершили блокування кордону перед КПП "Краківець" та "Рава-Руська", - ДПСУ
16 Січня 2024, 19:47
читать на русском

Сьогодні Міністерство інфраструктури Польщі підписало угоду з організаторами блокади, відповідно до неї перевізники призупиняють до 1 березня свій протест.

Про це повідомляє Держприкордонслужба України.

Прикордонники спільно з працівниками контрольних служб працюють, аби забезпечити пропуск максимальної кількості вантажівок. На даний час на в’їзд в Україну перед цими пунктами пропуску очікують майже 700 вантажівок.

Нагадаємо, 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: "Корчова – Краківець", "Хребенне – Рава-Руська" та "Дорогуськ – Ягодин".

Основна вимога перевізників – скасування так званого транспортного безвізу для українських міжнародних перевізників. 27 грудня польський премʼєр Дональд Туск заявив, що Польща близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону.

Крім перевізників кордон блокували й польські фермери. Вони обмежували рух вантажівок у пункті пропуску "Шегині – Медика", вимагаючи дотацій на закупівлю кукурудзи й залишення сільськогосподарського податку без змін. Однак після переговорів із новим урядом, 7 січня вони відмовилися від блокування кордону.

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.

16 січня польські перевізники, які заблокували пункти пропуску на кордоні Україною, досягли угоди з урядом та домовились призупинити свій протест в трьох населених пунктах – Корчова, Хребенне, Дорогуськ. Згідно з угодою, блокаду припинять до 1 березня. За цей час польський уряд зобов’язується вирішити проблеми перевізників.

Читайте також

1