Поляки блокують кордони з Україною, продовжуючи торгувати з Росією - розслідування

З вересня по грудень 2023 року поляки купили в Росії збіжжя на вісім мільйонів доларів США
Головне
Поляки блокують кордони з Україною, продовжуючи торгувати з Росією - розслідування
Кордон з Польщею
1 Березня 2024, 13:45
читать на русском

Природа протестів польських фермерів на кордоні з Україною має багаторівневий характер і навряд чи пояснюється однією причиною. Наприклад, такою як вибори, як це було на початку зернової кризи між двома донедавна не лише географічно найближчими країнами.

Про це йдеться в розслідуванні журналіста "Української правди" Михайла Ткача. Саме цьому розслідуванню хотіли завадити польські поліція та спецслужби, затримавши Ткача та його оператора біля польсько-білоруського кордону.

Єдине що можна сказати точно – сьогодні польська ізоляція українського сільського господарства вигідна Росії. Не лише через те, що Кремлю вигідні будь-які українські негаразди. І навіть не через те, що Москві вигідні негаразди України з ключовими партнерами під час повномасштабної війни. А й не в останню чергу тому, що агропродукцію з України Польща замінює російською.

Польща, блокуючи українські кордони через ввезення українського зерна, водночас купує величезні обсяги російської агропродукції. В країні є щонайменше три великі компанії, які активно скуповують російське зерно, а між Польщею та Білоруссю постійно курсують сотні вантажівок на польських номерах, які возять зернові вантажі.

Серед іншого видання провело експеримент: спеціальна людина зателефонувала до польської компанії, представилася менеджером реально існуючої білоруської фірми та відкрито запропонувала придбати ріпаковий шрот російського походження, проте під білоруськими документами. Польський менеджер погодився та попросив надіслати умови постачання на електронну пошту.

Такі ситуації для польського бізнесу, як виявилося, є цілком нормальними. У вересні 2023 року польський уряд після протестів фермерів заборонив ввезення ріпакового шроту з України; водночас експорт цього ж товару з Білорусі постійно збільшується.

"Для розуміння, лише за три місяці після введення заборони на українську продукцію, поляки придбали через Білорусь ріпакового шроту майже на 8 млн доларів США", – зазначив Ткач.

Журналісти також виявили біля КПП "Кукурикі" сотні фур на польських номерах, які без будь-яких перешкод заїхали з боку Білорусі. Джерело видання у польському бізнесі розкрило схему: спочатку російська агропродукція прямує до Білорусі. Там її перевантажують у спеціальних центрах на вантажні авто з польськими номерами. Після цього документи походження підміняються на білоруські, а вантаж прямує до Польщі за адресами великих компаній.

Перевантаження та підміна документів здійснюється зокрема на терміналі Колядичі Державного підприємства "БТЛЦ" в Мінську. А найбільше "замазані" у купівлі російського збіжжя, за даними з джерел видання, а також відкритих та закритих баз даних, три польські компанії – Bromex, Diaspolis та Kampol Krzysztof Łużniak.

Нагадаємо, польські фермери оголошували про намір здійснити новий страйк на кордоні з Україною ще 3 лютого, аби висловити своє незадоволення рішенням Європейської комісії щодо України. Про це інформується на сайті профспілки фермерів “Солідарність”.

“Наше терпіння скінчилося. Позиція Брюсселя в останній день січня 2024 року неприйнятна для всієї нашої аграрної спільноти”, – йдеться у заяві.

Фермери стверджують, що бездіяльність польської влади та заяви про співпрацю з Європейською комісією, яка прийняла рішення про імпорт товарів з України, “не залишають нам іншого вибору, крім як оголосити загальний страйк”.

Польські протестувальники анонсували страйки на всіх прикордонних пунктах між Польщею та Україною і загрожують блокуванням доріг та автомагістралей по всій країні. Страйк фермерів розпочався о 10:00 9 лютого і триватиме до 10 березня.

Українські перевізники у вівторок, 20 лютого, розпочали мирну акцію протесту на трьох пунктах пропуску на кордоні з Польщею: "Рава-Руська", "Краківець" та "Шегині". Акція проводитиметься цілодобово до 15 березня або ж до розблокування кордону польськими фермерами.

Читайте також

1