Померла легендарна суддя Верховного суду США Рут Ґінзбурґ

Її кар’єра та активізм надихали тисячі американців
Померла легендарна суддя Верховного суду США Рут Ґінзбурґ
Рут Ґінзбурґ (фото: Вікіпедія)
19 Вересня 2020, 12:54
читать на русском

У США пішла з життя суддя Верховного суду країни Рут Ґінзбурґ. Вона відома тим, що була відомою борчинею за права жінок та найстаршою з суддею з членів чинного складу. Про це йдеться в повідомленні суду.

Відомо, що вона померла у віці 87 років, 18 вересня.

"Суддя Рут Бейдер Ґінзбурґ померла цього вечора в оточенні своєї родини у себе вдома у Вашингтоні, округ Колумбія, через ускладнення, викликані метастатичним раком підшлункової залози", - повідомили в пресслужбі.

Ґінзбурґ працювала на цій посаді від 1993 року, її призначив тодішній президент-демократ Білл Клінтон. У найбільш суперечливих судових справах, які стосувалися права на аборти, одностатеві шлюби, права голосу, імміграції, охорони здоров'я, вона дотримувалася ліберальних поглядів.

Варто зазначити, що до виборів президента США ще сім тижнів, і смерть судді Верховного суду відкриває політичну боротьбу за майбутнє цієї інстанції.

Однак сама суддя не хотіла, щоб її заміну призначав Дональд Трамп. Ґінзбурґ перед смертю сказала онуці, що хоче, аби її заміну призначив наступний президент:

"Моє найбільш гаряче бажання полягає в тому, щоб мене не замінили до тих пір, поки не буде призначений новий президент".

1