Поширили вірус і вкрали 2,5 мільярди доларів: в Україні викрили бот-мережу "ЕМОТЕТ" - відео

Українські хакери втручалися в роботу приватних та державних установ в Європі й США
Поширили вірус і вкрали 2,5 мільярди доларів: в Україні викрили бот-мережу "ЕМОТЕТ" - відео
Кібершахраї (Фото: Офіс генпрокурора)
27 Січня 2021, 15:55
читать на русском

Кіберполіція України викрила транснаціональне угруповання хакерів у розповсюдженні найнебезпечнішого у світі комп’ютерного вірусу "EMOTET".

Про це повідомили у Нацполіції України та в Офісі генпрокурора України.

Зазначається, що хакери за допомогою вірусного програмного забезпечення постійно втручалися в роботу серверів приватних та державних установ країн Європи та США. У результаті іноземним банкам та фінустановам нанесено 2,5 мільярда доларів збитків.

Відомо, що інфраструктура "EMOTET" включала сервери, розташовані по всьому світу, і фактично була БОТ-мережею. "Вірус" поширювався шляхом спам-розсилок, через документи Word, Excel тощо. Електронні листи виглядали як попередження про безпеку облікового запису, запрошення на вечірку і навіть як застереження від поширення COVID-19.

Проникнувши у програмне забезпечення, вірус використовував "інфіковану" техніку для подальшої розсилки, а також встановлював на пристрій додаткові віруси. У результаті шкідливе програмне забезпечення викрадало персональні дані користувачів, зокрема паролі, логіни, історію браузера, платіжні та банківські дані тощо. Надалі зловмисники перераховували гроші на свої підконтрольні рахунки.

Кіберполіціянти спільно з правоохоронцями іноземних держав одночасно провели обшуки на території України, Нідерландів, Німеччини, Франції, Литви, Канади, США та Великобританії.  За результатами вилучено серверне обладнання, комп’ютерну техніку, носії інформації, що містять відомості про компанії, на які здійснювалися кібератаки.

Також вилучено банківські картки, гроші, "чорнові" записи з паролями, логінами та ключами до закриптованих сервісів. Наразі повністю заблоковано діяльність БОТ-мережі "EMOTET", яка розташовувалася на більш ніж 90 серверах у різних країнах світу.

Під час слідчих дій встановлено двох громадян України, які забезпечували належну роботу інфраструктури розповсюдження вірусу та підтримували його безперебійну діяльність. Зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

Читайте також

Нагадаємо, в Україні кіберзлочинці придумали нову схему крадіжки грошей з рахунків, обіцяючи людям онлайн-компенсації витрат на лікування коронавірусу та на комунальні послуги.