Постачальниця яєць по 17 гривень для Міноборони Тетяна Глиняна продала три готелі в Хорватії, а сумку з грошима загубила

Українка Тетяна Глиняна, яка прославилась тим, що її компанія "Актив компані" поставила в каталог для постачання для Міноборони яйця по 17 грн, знову в епіцентрі скандалу.
Головне
Постачальниця яєць по 17 гривень для Міноборони Тетяна Глиняна продала три готелі в Хорватії, а сумку з грошима загубила
15 Січня 2024, 09:40
читать на русском

Журналіст NV Бізнес Артем Ільїн, який минулого тижня знайшов хорватські готелі бізнесвумен, написав, що вона їх продала. Активне обговорення цього придбання в Україні тривало лише тиждень.

Як відомо, за матеріалами Ільїна, Глиняна з осені 2023 року стала бенефіціаром ще трьох хорватських компаній: ZEN ADRIA d.o.o., PIGMENT d.o.o., MIMOZA d.o.o

Зазначені юрособи володіють кількома готелями:

  • Бутік-готель Mirari має 18 кімнат, ресторан та басейн на даху.
  • Готель Ora категорії 4* має 24 номери, ресторан та конгрес-центр на 50 осіб.
  • Бутік-готель Luxe категорії 4* має 30 номерів, ресторан, СПА-центр та конференц-кімнату на 8 осіб.
  • Готель Posh категорії 5* має 6 апартаментів, басейн на даху, СПА-центр.

Після виходу статті Глиняна через свого адвоката надіслала коментар NV Бізнес та визнала, що вже 10 років має бізнес-проєкти в Хорватії за підтримки локальних партнерів. Також у Хорватії її компанії мають і значний обсяг боргових зобов’язань.

Проте 12 січня сайт slobodnadalmacija.hr повідомив з посиланням на господарський суд Спліту, що Тетяна Глиняна напередодні продала три готелі.

Покупцем начебто став місцевий бізнесмен Діян Яхєфендіч (Dijan Jahjefendic).

"Глиняна продала всі три готелі в Спліті, тобто продала свої компанії, які управляли частками в готелях "Mirari", "Ora" і "Luxe", і передала право власності Діяну Яхєфендічу, найвідомішому підприємцю зі Спліта, відомому громадськості за його коротким шлюбом з актрисою Аною Груїкою", - пише видання.

Максимально дивна історія, але це не все. Як повідомляє те ж видання, у день продажу Глиняна повідомила до поліції регіону Макарська про зникнення своєї сумки, комп’ютера та грошей.

Як з’ясували журналісти, Глиняна має будинок у Стомариці в Брелі, і саме в той день, коли компанії продавали (10 січня), вона "випадково та необережно залишила сумку перед своїм усамітненим будинком, яка зникла миттєво".

У відділі поліції Спліт-Далмації зазначили, що про шахрайство повідомила сама Глиняна.

Місцеві ЗМІ також дізнались у поліції, що перед будинком бачили лише вантажівку комунального підприємства, яка не має жодного відношення до зниклих речей.

За неофіційними даними, у зниклій сумці були ноутбук, USB, п’ять мобільних телефонів, особисті документи, банківські картки та сумка з 16 тис. євро, а загальна сума збитків становить 27 тис. євро.

Вочевидь, подібна історія дуже здивувала і поліцію, і місцеву пресу. Журналісти навіть приїхали до дому Глиняної.

Це будинок площею 545 квадратних метрів, де лише двір має понад 300 квадратних метрів. Глиняна придбала його у 2016 році в чоловіка з Брели, який живе в Німеччині. Журналісти хорватського видання сумніваються, що будинок був порожнім, тому що всі вікна на горищі були відчинені, а перед будинком, "прикритим" щонайменше 10 камерами, стояла біла Toyota з українськими номерами.

Втім туди їх не пустили.

Натомість сусіди Глиняної в Брелі розповіли хорватському виданню, що бачать Глиняну тут частіше взимку, ніж влітку. Майже щодня один з сусідів бачив руду Тетяну та білявку, яка з нею і водить собаку на повідку, а також багато працівників і водія.

"Останнім часом я бачу її взимку майже щодня в машині, і вона може пишатися тим, що відома своїм рудим волоссям. Машини щодня стоять перед будинком, і вони просто приїжджають і їдуть. Мені здається, що вони ні з ким не спілкуються, навіть із сусідами, і не думаю, що вони хочуть вступати в розмови з місцевими жителями", - розповів співрозмовник видання.

Широкому загалу українців Глиняна стала відома зі статті Юрія Ніколова про яйця по 17 в контракті компанії Актив Компані.

Нагадаємо, на першу половину 2023 року Міноборони підписано 10 договорів із компаніями, які взяли на себе забезпечення військових частин у різних областях.

Серед них найбільший контракт мала якраз "Актів компані" - вона отримала 13 мільярдів. У попередній, 2022 рік, найбільше контрактів – 8 – мала компанія "Преміум компані" (перейменована на "Актив компані").

На останніх торгах через систему "Прозорро" компанія Глиняної "Гранд консалт" виграла 10 тендерів, ще 6 тендерів було виграно влітку. За останній рік лише на тендерах компанія заробила понад 8 мільярдів гривень.

При цьому навіть ця система не врятувала Міноборони від того, що за найбільшим контрактом Глиняна постачала харчування по 147 грн за дободачу. Що набагато дорожче, ніж у конкурентів. А от лот був найбільший. І на нього не вийшов ніхто, крім фірм Глиняної.

Також відомо, що компанія Глиняної у 2022 році постачала воду для військових частин по 15 гривень, хоча ще з початку повномасштабного вторгнення ціна була 8,4 грн.

При цьому умови вказаних договорів для ТОВ "ПРЕМІУМ КОМПАНІ" (теж Глиняна) та ТОВ "Військсервіс волонтер" (її головний конкурент) передбачали мінімальну кількість замовлення – не менше 20 тонн води на одну точку, що створило передумови для замовлення військовими частинами з невеликим особовим складом, по суті, нікому не потрібної води, але саме в цих постачальників.

Вода була дорожча на 178 % навіть порівняно з контрактами на початок повномасштабного вторгнення (8,4 грн – 15 грн).