Президент Польщі виступив за вступ України до Євросоюзу

ЄС повинен показати, що не є клубом для обраних
Президент Польщі виступив за вступ України до Євросоюзу
Анджей Дуда (фото: пресслужба президента Польщі)
16 Вересня 2021, 13:05
читать на русском

Президент Польщі Анджей Дуда виступив за вступ України до Європейського Союзу. При цьому ЄС не має бути клубом для обраних, а має відкриватися для інших європейських країн, для тих, які вже проводять реформи для вступу.

Про це повідомила пресслужба польського президента.

Дуда вважає, що ЄС повинен показати, що не є клубом для обраних. При цьому, на його думку, ЄС не викликає довіри, якщо не надає можливість вступу тим партнерам, які докладають сил з модернізації і хочуть приєднатися.

Тому я говорю про розширення. Ми Європа, континент, а не клуб для обраних. Ми повинні бути відкриті для інших європейських країн, для тих, які вже проводять реформи для вступу до ЄС, - зазначив Дуда на неформальній зустрічі президентів парламентських і напівпрезидентських країн-учасниць ЄС.

Він додав, що наразі "залізна завіса" зроблена не з заліза, а з митних бар'єрів, візових обмежень і відсутності перспектив членства.

І я кажу це відкрито: в безпосередній близькості від нас є європейські країни, які повинні бути частиною нашої спільноти. Нещодавно я був у Молдові з нагоди 30-річчя незалежності. Я бачив там молодих людей, які з ентузіазмом ставляться до зміни своєї країни. Всі ми бачили Україну у 2014 році, де молоді патріоти та демократи загинули на барикадах за свою країну, щоб одного разу увійти до європейського товариства, - сказав президент Польщі.

Дуда наголосив, що в Польщі є консенсус щодо приєднання України до ЄС, і навіть через 10-15 років інший польський президент буде говорити те ж саме.

Нагадаємо, що "промисловий безвіз" з Євросоюзом може бути підписаний вже до кінця цього року.

Читайте також

1