Продукти в Україні можуть здорожчати майже на 30% - прогноз аналітиків

Лідерами подорожчання найближчим часом стануть овочі
Головне
Продукти в Україні можуть здорожчати майже на 30% - прогноз аналітиків
Магазин, супермаркет, продукти, покупки / Фото: Pexels
5 Січня 2023, 13:13
читать на русском

На тлі повномасштабної війни та значних економічних втрат в Україні у 2023 році інфляція, за прогнозами уряду, не сповільниться і може сягнути 28% у разі песимістичного сценарію. Найбільше вона проявиться у подорожчанні продуктів.

Про це повідомили в Agroreview.

Лідером за зростанням цін стане овочева група, яка традиційно починає дорожчати з жовтня і сильно збільшується у вартості на початку весни, коли закінчується зібраний врожай. До того ж значно зменшиться пропозиція овочів із теплиць і парників, оскільки в умовах постійних відключень електроенергії кіловат-година від генератора в 5-6 разів дорожча, ніж із мережі.

Однак зростання цін на продукти матиме свої межі, які визначить купівельна спроможність українців і вартість імпорту, що буде здатний замістити дорогу українську продукцію. Зокрема, риба вже досягла “стелі”, бо здорожчала на 40% впродовж 2022 року. Те ж саме сталося з яйцями.

“Ви можете поставити на яйце і 100 гривень, але хто ж вам його купить за таку ціну? Тому виробники будуть шукати якісь компроміси з ринком, будуть шукати можливості, щоби вписатись у купівельну спроможність українців. Стеля, яка сьогодні є об’єктивною, це – ціна імпортного товару, помножена на поточний курс. Якщо твоя собівартість та ціна є суттєво вищою цієї ціни, то твій товар при всіх патріотичних почуттях купувати не будеш. Так от, у нас стеля вже сформувалась по більшості продуктів”, – пояснили фахівці.

Щодо імпорту, то на нього користь “зіграє” й знищена російськими окупантами агропромислова інфраструктура. Наприклад, тільки на Чорнобаївській птахофабриці, яку росіяни зруйнували, загинули чотири з половиною мільйони курей, унаслідок чого різко подорожчали найпопулярніші в Україні види білка – курятина та яйце.

Водночас яйця можуть здешевшати, але навесні. Тим часом курятина, м’ясо й сало ще можуть подорожчати й додати в ціні близько 30%.

Варто зауважити, що швидкість зростання ціни залежить від валютного курсу: урядовці прогнозують, що середньорічний курс долара буде близько 42 гривень, тоді як деякі експерти вважають, що гривня може зміцнитися, попри продовження повномасштабної війни.

Нагадаємо, через відключення електроенергії в Україні ціни на продукти зростуть на декілька відсотків. Таке подорожчання очікуються, якщо ситуація буде такою, як зараз.

Читайте також

1