Проникнення у Капітолій та четверо загиблих: що відбувається у США

У місті ввели комендантську годину
Головне
Проникнення у Капітолій та четверо загиблих: що відбувається у США
Проникнення у Конгрес США (фото: GETTY)

6 січня у Вашингтоні під будівлею Капітолію відбулися масштабні протести прихильників Дональда Трампа, які переросли у сутички з правоохоронцями. В результаті загинуло четверо осіб, затримано 52 людини.

Про це повідомляє видання Reuters.

Зазначається, що після промови чинного президента США Дональда Трампа його прихильники почали перелазити через огорожу й стіну та проникли усередину будівлі Конгресу, а потім в зал засідання Сенату.

Як повідомляє BBC, на засіданні обох палат Конгресу США мали затвердити результати виборів президента, проте через прорив туди демонстрантів, оголосили перерву і конгресмени залишили будівлю.

Найбільш впливових політиків США терміново евакували на військову базу "Форт Макнейр", яка розташована на краю півострова Базард-Пойнт.

Тим часом біля будівлі тривали сутички між мітингувальниками та правоохоронцями. Як повідомляло CNN, кілька поліціянтів дістали поранення, а одна американка отримала кулю в грудну клітину. Усі поранені були госпіталізовані. Під час акції протесту мітингувальники використовували зброю, сльозогінний газ та балончики.

Читайте також

На тлі сутичок між поліцією та прибічниками Дональда Трампа мер Вашингтона Мюріел Баузер розпорядилася ввести у місті комендантську годину з 18:00 середи до 6:00 ранку четверга. Про це вона написала на своїй сторінці в Twitter.

Під час комендантської години жодна особа, окрім визначених мером, не повинна прогулюватися, їздити на велосипеді, бігати, стояти або пересуватися на автомобілі чи будь-якому іншому виді транспорту по будь-якій вулиці, алеї, парку чи іншому громадському місцю, - зазначається в розпорядженні.

Приблизно о 23:00 за київським часом до нації зі штату Делавер звернувся обраний президент США Джо Байден, який закликав "натовп відступити і дозволити роботі демократії просуватися вперед".

Напад на Капітолій - це не протест, це заколот, - зазначив він.

Він також закликав Трампа виступити зі зверненням і "вимагати припинення цієї облоги".

Демократія крихка. Щоб зберегти її, потрібні лідери, віддані не особистій владі, а загальному благу, - наголосив Байден.

Через кілька хвилин після цього зі зверненням виступив Дональд Трамп. Своє відеозвернення глава Білого дому розмістив у Twitter.

Я розумію ваш біль й ваші страждання. У нас украли вибори. Це були переконливі вибори, й усі про це знають, особливо інша сторона. Однак зараз вам слід іти додому. Нам потрібен мир, закон та порядок, ми мусимо поважати наших видатних правоохоронців. Ми не хочемо аби хтось постраждав, - заявив він.
Як повідомив начальник поліції округу Колумбія Роберт Конті  під час сутичок загинуло четверо осіб, а затримано 52 людини, передає Reuters.
З 52 арештів, 26 осіб затримали безпосередньо на території Капітолію. Загалом більшість арештів були пов’язані з порушенням комендантської години. Ще кілька осіб було зарештовано за носіння пістолетів без ліцензій та за зберігання забороненої вогнепальної зброї, - заявив він.

Поранення отримали 14 поліціянтів, двоє з них залишаються госпіталізованими.

Зазначається, що мер Вашингтона Мюріель Боузер продовжив режим надзвичайної ситуації на 15 днів.

Опівночі будівлю Конгресу США у Вашингтоні повністю звільнили від протестувальників та повторно взяли під охорону, повідомляє CNN.

Нагадаємо, що президентські вибори у США відбулися 3 листопада 2020 року. За підсумками голосування виборців та колегії виборників наступним президентом країни має стати Джо Байден. Того ж дня розпочались акції протесту із невизнанням підсумків виборів у ключових штатах.