Прості рецепти смакоти: як приготувати цукати в домашніх умовах

Можна використовувати не лише помаранчі, але й лимони, грейпфрути та лайми, щоби отримати цукати різних кольорів
Прості рецепти смакоти: як приготувати цукати в домашніх умовах
1 Березня 2024, 21:56
читать на русском

Приготувати власноруч цукати з цитрусових зовсім не складно, проте ви будете на сто відсотків впевнені у натуральності вашого продукту.

Інгредієнти:

  •  3 помаранчі
  •  4 лимони
  •  400 г білого цукру
  •  250 мл води
  •  дрібний цукор для посипки

Виберіть свіжі плоди з гарною, чистою і грубою шкіркою. Оскільки у нас важко купити необроблені хімічно цитрусові, намочіть їх у теплій воді на 10-15 хвилин, а тоді ретельно вимийте щіткою під проточною водою.

Зніміть з кожного плода шкірку: зробіть 4 або більше вертикальних надрізів шкірки від хвостика через цілий плід, захоплюючи її білу частину, так наче хочете розділити фрукт на дольки та зніміть шкірку такими секторами.

Біла частина з внутрішньої сторони шкірки містить багато гіркоти, яка частково зникає при бланшуванні шкірки в киплячій воді. Ми не радимо вам повністю знімати білу частину, тому що вона додає ніжності цукатам, без неї цукати будуть твердими та жорсткими.

Тому найкраще зняти її частково, а тоді повторити процес кип'ятіння 2 чи 3 рази, щоразу змінюючи воду.

Коли біла частина знята достатньою мірою, наріжте шкірку смужками шириною приблизно 0.5 см.

Відваріть цукати у киплячій воді протягом 15 хвилин, злийте воду і дайте цукатам стекти на друшляку. Повторіть процедуру 2 чи 3 рази, щоби зменшити гіркоту.

В каструлі розчинити цукор у склянці води і довести до кипіння. Поварити пару хвилин, щоби цукор повністю розчинився, додати шкірки, зменшити вогонь до мінімуму і готувати протягом приблизно 40-50 хвилин періодично помішуючи. Цукати повинні стати прозорими.

Дістати шкірки з сиропу, даючи надлишку рідини добре стекти. Тоді обкачати цукати в дуже дрібному цукрі (можна пропустити через кавомолку звичайний цукор, але буквально один два рази натискаючи на кнопку пуск, щоби цукор не перетворився в пудру).

Розкласти цукати одним шаром на рушнику і залишити на 1-2 дні до повного висихання. Тоді перекласти у банку.

Читайте також

1