Протести в Ірані набирають обертів: до акцій непокори приєдналася половина провінцій

Наразі протестні заходи відбуваються у 16 провінціях з 31 існуючої
Протести в Ірані набирають обертів: до акцій непокори приєдналася половина провінцій
Протести в Ірані Фото: Mohamed Azakir/Reuters
22 Вересня 2022, 11:55
читать на русском

Після смерті 22-річної Махси Аміні в Ірані, яку поліція заарештувала за неправильне носіння хіджабу, країну охопили масові акції протестів.

За даними видання aljazeera.com, протестуючі зважилися на акції непокори у провінціях Альборз, Східний Азербайджан, Фарс, Гілян, Голестан, Хормозган, Ілам, Ісфахан, Керман, Керманшах, Курдистан, Мазендаран, Казвін, Хорасан-Резаві, Тегеран та Західний Азербайджан.

До акцій непокори, яку спочатку організували жінки, приєдналися й чоловіки.

Протести в Ірані розпочалися 16 вересня - тоді демонстранти зібралися біля лікарні в Тегерані невдовзі після того, як було оголошено про смерть представниці курдської меншини з міста Сакез 22-річної Махси Аміні.

Члени сім'ї Аміні повідомили, що іранська поліція заарештувала її, коли вона приїхала до Тегерана 13 вересня. Правоохоронці звинуватили дівчину в неправильному носінні хіджабу та відвезли її до поліцейської дільниці. Перебуваючи під вартою разом з іншими жінками Аміні впала в кому та померла.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений VOA Farsi (@voafarsi)

Родичі загиблої Аміні звинуватили поліцію Ірану у насильстві під час затримання дівчини. Однак представники влади заперечували жорстоке поводження з Аміні, запевняючи, що дівчина померла через проблеми із серцем.

Однак родичі померлої не вірять у смерть дівчини внаслідок хвороби. Жінки в Ірані почали виходити на вулиці, зрізати волосся та скидати хіджаби на знак протесту проти жорстокого поводження та порушення їхніх прав.

У соціальних мережах почали поширюватися заклики до всіх громадян Ірану виходити на протести, навіть закликають до загальнонаціонального повстання.

Наразі протести супроводжуються зіткненнями з правоохоронцями. У країні почалися локальні підпали. Повідомляється, що протестувальники захоплюють державні будівлі та скидають портрети лідерів.

Мітингувальники перевертають автомобілі силовиків та вступають у бійки з силовиками.

1