Рабство досі існує у сучасному світі: де досі примусово експлуатують людей

За 5 років у сучасному світі кількість рабів зросла на 10 мільйонів
Рабство досі існує у сучасному світі: де досі примусово експлуатують людей
25 Травня 2023, 20:42
читать на русском

50 мільйонів людей опинилися в пастці сучасного рабства – на 10 мільйонів більше, ніж у 2018 році.

Про це йдеться у підготовленому міжнародною правозахисною організацією Walk Free, Міжнародною організацією праці (МОП) та Міжнародною організацією з міграції (МОМ).

У 2021 році кількість залучених до експлуатації людей, включно з секс-торгівлею та домашнім рабством, зросла до 28 мільйонів, а ще 22 мільйони одружилися примусово.

У звіті стверджується, що цей сплеск рабства можна пояснити різними факторами, включаючи вплив пандемії Covid-19, тривалі конфлікти, суворі погодні явища та стрімке зростання інфляції.

"Сучасних рабів стало на 10 мільйонів більше. Ситуація посилилася через напади на демократію, глобальні обмеження прав жінок і попит з боку країн з вищим рівнем доходу", — заявила Жаклін Джоудо Ларсен, керівник відділу глобальних досліджень у Walk Free.

Більша частина всіх жертв примусової праці та чверть тих, хто потрапив у примусові шлюби, проживають у країнах із рівнем доходу вище середнього або високим.

Десятка країн з найбільшою часткою жертв сучасного рабства серед населення виглядає наступним чином:

  • Північна Корея;
  • Еритрея;
  • Мавританія;
  • Саудівська Аравія;
  • Туреччина;
  • Таджикистан;
  • Об'єднані Арабські Емірати;
  • Росія;
  • Афганістан;
  • Кувейт.

При цьому, шість із десяти країн із найбільшою кількістю жертв — це країни G20: Індія, Китай, Росія, Індонезія, Туреччина та США.

"Сучасне рабство пронизує всі аспекти нашого суспільства. Він пронизує наш одяг, освітлює нашу електроніку та приправляє нашу їжу. За своєю суттю сучасне рабство є проявом надзвичайної нерівності", – наголосила Грейс Форрест, директорка-засновниця Walk Free.

Цьогорічний звіт також висвітлює те, як зміна клімату посилює кризу, змушуючи мільйони людей мігрувати, піддаючи їх таким чином підвищеному ризику експлуатації.

Серед наданих правозахисниками рекомендацій урядам — вдосконалення трудового законодавства та інспекцій, скасування державної примусової праці  та  підвищення встановленого законом шлюбного віку до 18 років.

У звіті зазначається, що найбільше заходів для боротьби з сучасним рабством вжило Сполучене Королівство, слідом за ним йдуть Нідерланди та Португалія, тоді як Туркменістан і Росія зробили найменше.

Читайте також