Рада повертається до роботи 24 січня: які законопроєкти будуть розглядати депутати після канікул

У пріоритеті будуть реформа СБУ, пенсійна реформа та народовладдя
Важливо
Рада повертається до роботи 24 січня: які законопроєкти будуть розглядати депутати після канікул
Верховна Рада (фото: УНІАН)
10 Січня 2022, 12:07
читать на русском

Після майже місячних канікул Верховна Рада повернеться до роботи у режимі сесійних засідань 24 січня.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук назвав ключові питання, які будуть розглядати народні депутати у сесійній залі парламенту.

За його словами, пріоритетними стануть законопроєкти про посилення народовладдя, щодо реформи СБУ, пенсійної реформи та містобудування.

Ми чітко знаємо, куди рухатися далі, адже щороку маємо дороговказ – План законопроєктної роботи Верховної Ради України. Одним з основних пріоритетів у законодавчій роботі на 2022 рік стане посилення народовладдя, адже це основна передвиборча обіцянка президента України Володимира Зеленського, – зазначив Стефанчук.

Він каже, що 28 січня 2022 року Венеційська комісія планує надати попередній висновок щодо законопроєкту про місцевий референдум.

Очікую, що десь на початку наступної сесії ми зможемо розглянути цей документ на пленарному засіданні, – сказав Стефанчук.

Він повідомив, що паралельно напрацьовується ціла низка законопроєктів про народовладдя в інших сферах. Зокрема про суд присяжних, про мирові суди, які вирішуватимуть незначні спори, про колективні позови.

Також він зазначив, що депутатам необхідно завершити реформу децентралізації:

Для завершення процесу децентралізації необхідне внесення змін до Конституції України. У Парламенті створена робоча група, яка працюватиме над удосконаленням конституційних засад здійснення місцевого самоврядування відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування. Завершення реформи децентралізації має підсилити гарантії спроможності громад і розв’язати ті проблеми, які турбують кожну людину.

Спікер повідомив, що нині обговорюється та запроваджується концепція відкритості парламенту. На порядку денному й питання технологічного оновлення зали Верховної Ради України.

За його словами, після канікул Рада також може повернутися до питання запровадження дистанційного голосування.

Новації торкнуться й сайту Верховної Ради, а також триває розробка додатку "Рада" для смартфонів.

Нагадаємо, минулого року Верховна Рада працювала 8760 годин. У цей час було розглянуто 133 урядових законопроєкти. З них ухвалено в цілому - 54.

Загалом у 2021 році Верховна Рада розглянула 1152 законопроєкти, з них ухвалено у першому-другому читаннях - 129, на доопрацюванні та враховано в інших законопроєктах - 49, відхилено та знято з розгляду - 693 документи.

Наприкінці сесійної роботи парламент змінив календарний план проведення шостої сесії ВР дев’ятого скликання. Таким чином, депутати працюватимуть у перший місяць 2022 року лише тиждень у режимі пленарних засідань.

Читайте також

1