Стали відомі плани Верховної Ради на 2022 рік

Депутати планують виконати передвиборчі обіцянки Зеленського
Головне
Стали відомі плани Верховної Ради на 2022 рік
Верховна Рада Фото: сайт парламенту
6 Січня 2022, 14:02
читать на русском

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив про плани парламенту на 2022 рік.

За його словами, серед пріоритетів роботи депутатів — посилення народовладдя, реформа СБУ, пенсійна реформа та містобудування.

Ми чітко знаємо, куди рухатися далі, адже щороку маємо дороговказ — План законопроєктної роботи Верховної Ради України. Одним з основних пріоритетів у законодавчій роботі на 2022 рік стане посилення народовладдя, адже це основна передвиборча обіцянка президента України Володимира Зеленського, — зазначив Стефанчук, слова якого передає пресслужба ВР.

Також спікер сказав, що 28 січня 2022 року Венеційська комісія планує надати попередній висновок щодо законопроєкту про місцевий референдум.

Вкрай важливо, щоби документ став взірцевим законом і дійсно ефективним механізмом реалізації прямої демократії на місцевому рівні. Очікую, що десь на початку наступної сесії ми зможемо розглянути цей документ на пленарному засіданні, – додав він.

Стефанчук повідомив, що паралельно напрацьовується ціла низка законопроєктів про народовладдя в інших сферах. Зокрема про суд присяжних, про мирові суди, які вирішуватимуть незначні спори, про колективні позови.

Також депутати мають намір реформувати Службу безпеки України.

Крім того, за його словами, на початку наступного року Верховна Рада приступить до пенсійної реформи, має намір завершити реформу децентралізації.

Спікер каже, що парламент цьогоріч може повернутися до питання запровадження дистанційного голосування.

Зараз продовжуємо роботу над цим законопроєктом, адже нині не існує варіанту, щоб у разі небезпеки (пандемії, агресії РФ) негайно зібратися й ухвалити важливе для держави рішення. Саме тому вважаю, що такий важливий запобіжник, як дистанційне голосування, повинен бути у Верховній Раді України, – пояснив він.

Нагадаємо, минулого року Верховна Рада працювала 8760 годин. У цей час було розглянуто 133 урядових законопроєкти. З них ухвалено в цілому - 54.

Загалом у 2021 році Верховна Рада розглянула 1152 законопроєкти, з них ухвалено у першому-другому читаннях - 129, на доопрацюванні та враховано в інших законопроєктах - 49, відхилено та знято з розгляду - 693 документи.

Наприкінці сесійної роботи парламент змінив календарний план проведення шостої сесії ВР дев’ятого скликання. Таким чином, депутати працюватимуть у перший місяць 2022 року лише тиждень у режимі пленарних засідань.

Читайте також

1