Рада ухвалила один із законів про деолігархізацію

Службовців змусили декларувати контакти з олігархами
Головне
Рада ухвалила один із законів про деолігархізацію
Верховна Рада України Фото: сторінка ВР у Фейсбуці
23 Вересня 2021, 13:56
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (№ 5599).

Як повідомляє кореспондент Парламент.UA, "за" проголосували 279 народних депутатів.

Законодавчий акт передбачає створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначення порядку включення осіб до Реєстру та наслідків такого включення, запровадження декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Метою цього закону є подолання конфлікту інтересів, викликаного злиттям політиків, медіа та великого бізнесу, забезпечення національної безпеки України у економічній, політичній та інформаційній сферах, захисту демократії, забезпечення державного суверенітету та уникнення випадків маніпулювання свідомістю громадян умисно спотвореною інформацією задля отримання доступу до ресурсів, належних на праві власності народу України.

Нагадаємо, що 1 липня Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт президента Володимира Зеленського №5599 про олігархів.

До другого читання народні депутати подали 1 230 поправок до цього законопроєкту.

Паралельно президент України Володимир Зеленський доручив Раді національної безпеки і оборони завершити розробку системи моніторингу олігархів.

Більше читайте про законопроєкт у нашому матеріалі: Закон Зеленського про олігархів: боротьба чи чергова вистава - аналіз.

Читайте також