Рада відхилила відстрочку касових апаратів для ФОП

За ухвалення документу проголосували лише 17 нардепів
Рада відхилила відстрочку касових апаратів для ФОП
Верховна Рада (фото: УНІАН)
17 Листопада 2020, 15:42
читать на русском

Верховна Рада на засіданні 17 листопада відхилила у повторному першому читанні проєкт закону, що відтерміновує застосування реєстраторів розрахункових операцій (касових апаратів) для ФОПів 2-4 категорій (4313-д).

За ухвалення документу проголосували лише 17 нардепів (13 "слуг народу" та 4 позафракційні).

Документ передбачав перенесення термінів введення касових апаратів з 1 квітня 2021 року на 1 січня 2022 року.

У разі добровільного встановлення та початку застосування касових апаратів ФОП 2-4 груп, які не мають обов’язку їх застосовувати, з 1 січня 2021 року передбачалося право на отримання одноразової грошової допомоги з бюджету.

Окрім цього, передбачалося пом’якшення відповідальності за порушення порядку застосування РРО, включно зі звільненням від відповідальності суб’єктів господарювання, які проводять розрахункові операції без використання режиму попереднього програмування найменування товару, збільшення до двох мінімальних заробітних плат різниці суми залишку готівки в касі для незастосування штрафу, звільнення від штрафу пов’язаного зі створенням та зберіганням інформації на контрольній стрічці та за неподання до контролюючих органів звітності, пов’язаної із застосуванням програмних РРО.

Читайте також

Проти цього проєкту протестували самі підприємці через вибіркове відтермінування введення касових апаратів. Зокрема, для ризикових категорій (інтернет-торгівля, ліки, ювелірні вироби, складна техніка, туристичні агенції, готелі) відтермінування не передбачалося, вони мали обов'язково використовувати РРО з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, що 17 листопада у Києві пройшла масштабна акція протесту підприємців та представників руху SaveФОП.

1