Рада відправила у відставку голову Рахункової палати Пацкана

Пацкан є фігурантом кримінальних справ
Рада відправила у відставку голову Рахункової палати Пацкана
Валерій Пацкан
10 Квітня 2023, 19:53
читать на русском

Верховна Рада України відправила у відставку голову Рахункової палати Валерія Пацкана. Раніше Єврокомісія повідомила про його незадовільну роботу.

Про це повідомив нардеп Олексія Гончаренка в Telegram.

Рішення про відставку підтримали 250 народних депутатів.

Варто зазначити, що член парламентського комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи ВРУ Павло Фролов заявив, що Рада збирається відправити Пацкана у відставку. Причиною цього був звіт Європейської комісії.

"Єврокомісія у звіті про виконання Україною євроінтеграційних зобов'язань відзначила в перекладі з дипломатичної мови повний провал євроінтеграції Рахунковою палатою, яка так і не стала вищим органом державного аудиту", - зазначив він.

Крім того, Пацкана підозрюють у виписуванні премій керівникам відділів Рахункової палати. Тому парламентарі підтримали постанову про недовіру Пацкану, яка обіймав цю посаду з 2018 року.

Кримінальні справи, фігурантом яких виступає пан Пацкан, завдають непоправних втрат репутації вищого органу аудиту, унеможливлюють його ефективну роботу та аудит діяльності антикорупційних органів НАБУ та САП.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру голові Рахункової палати Валерію Пацкану. За версією слідства, на той час нардеп з вересня 2017 по березень 2018 року отримав компенсацію за винайм житла, попри наявність власної квартири у столиці. Як наслідок, з державного бюджету депутат незаконно отримав понад 117 тис. грн.

Йому інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України (зловживання владою, що завдало істотної шкоди). Голові Рахункової палати загрожує до трьох років позбавлення волі. 8 листопада 2022 року НАБУ завершило розслідування цієї справи.

23 січня ВАКС призначив до розгляду справу голови Рахункової палати Пацкана.