Рада визнала вибори президента Білорусі нелегітимними та підтримала санкції ЄС

Парламентарії також засудили застосування білоруськими силовиками надмірної сили й жорстокості до протестувальників
Рада визнала вибори президента Білорусі нелегітимними та підтримала санкції ЄС
Верховна Рада (фото: Zoya Shu 112 Україна)

Верховна Рада України визнала вибори президента Білорусі, які відбулись 9 серпня, недемократичними. Український парламент також підтримав введення Європейським Союзом санкцій проти винних у фальсифікації результатів виборів.

За відповідну постанову проголосували 228 народних депутатів.

У заяві наголошується, що вибори президента Білорусі пройшли з істотними порушеннями, й український парламент вважає, що вони не були ані вільними, ані чесними.

Також депутати переконані, що вибори пройшли в умовах повної відсутності конкуренції між кандидатами, вільних медіа, а також авторитетних спостерігачів від міжнародних організацій, таких як ОБСЄ та Рада Європи.

Парламентарії також засудили застосування білоруськими силовиками надмірної сили й жорстокості до протестувальників.

Верховна Рада вимагає звільнити всіх затриманих.

У заяві наголошується, що Україна підтримує суверенітет Білорусі й відкидає звинувачення білоруської сторони в причетності України до дестабілізації ситуації в Білорусі.

Також Верховна Рада вважає неприпустимим будь-які наміри залучити сили Росії та ОДКБ для врегулювання ситуації в Білорусі, оскільки такий крок, на думку депутатів, стане прямою загрозою для загальноєвропейської безпеки та безпеки України.

У Білорусі тривають акції протесту через фальсифікацію результатів президентських виборів, що відбулись 9 серпня. Офіційно перемогу здобу Олександр Лукашенко, який вже 26 років керує країною. Утім велика частина білорусів, незгодна з такими результатами.

Мітингувальники вимагають провести нове голосування, а також покарати всіх причетних до злочинів проти учасників протестних акцій. Крім того, протестувальники вимагають звільнити всіх політв'язнів.

1