Рада заборонила продаж конфіскату без рішення суду

Депутати ухвалили закон про реформу АРМА
Рада заборонила продаж конфіскату без рішення суду
Верховна Рада України (фото: УНІАН)
14 Липня 2021, 16:33
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон про реформу АРМА - Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (№5141).

За законопроєкт №5141 у другому читанні проголосували 322 народних депутати, повідомляє пресслужба парламенту.

Документом заборонено Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), продавати майно без рішення суду.

Метою законопроєкту є створення законодавчих передумов для підвищення прозорості системи розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, реалізації таких активів, підвищення інституційної спроможності та ефективності роботи АРМА, збільшення надходжень до державного бюджету від реалізації активів, які перебувають в управлінні Національного агентства, а також усунення суперечностей між чинними актами в частині розшуку, управління та реалізації активів, одержаних від корупційних та інших злочинів, - йдеться у повідомленні.

Законом передбачено внести зміни до ряду законодавчих актів у сфері забезпечення прозорості системи розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, реалізації таких активів, а саме:

- уточнити процедуру прийняття активів в управління Національним агентством;

- уніфікувати правові норми між нормами профільного законодавства та нормами кримінально процесуального законодавства.

Документ набере чинності з 1 листопада 2021 року, якщо його підпише президент.

Нагадаємо, у червні Верховній Раді рекомендували прийняти законопроєкт No5141, який забороняє Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, продавати майно без рішення суду.

Transparency International Україна та Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EUACI) раніше заявляли, що зазначений законопроєкт створює нові ризики й може нашкодити практиці управління заарештованими активами.

Читайте також

1