Рада запровадила суворі штрафи за продаж лікарських засобів дітям

За продаж ліків дітям до 14 років в Україні штрафуватимуть
Головне
Рада запровадила суворі штрафи за продаж лікарських засобів дітям
Фармацевт, аптека (фото: УНІАН)
17 Листопада 2021, 14:00
читать на русском

Верховна Рада ухвалила Закон щодо посилення відповідальності за реалізацію лікарських засобів у заборонених законодавством випадках та встановлення відповідальності за реалізацію лікарських засобів особам, які не досягли чотирнадцяти років.

Як повідомляє пресслужба парламенту, законопроєкт № 5123-1 в цілому підтримали 315 народних депутатів.

Законом доповнено Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 424 "Порушення встановленого порядку реалізації (відпуску) лікарських засобів", згідно з якою: "Реалізація (відпуск) лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках - тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

Цей законодавчий акт вводить штрафи за порушення заборони. Аптекарі та кур’єри при першому порушенні будуть оштрафовані від 3,4 тис. грн до 5,1 тис. грн. За повторне порушення протягом року – від 5,1 тис. грн до 6,8 тис. грн.

Законом також внесено зміни до статей 221 та 255 КУпАП, згідно з якими складати протоколи про такі адміністративні правопорушення мають уповноважені особи органів внутрішніх справ (Національної поліції), а розглядати справи - судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів.

Нагадаємо, в Україні від початку 2021 року зафіксували 126 випадків суїциду серед підлітків. У звязку зі збільшенням суїцидів дітей за допомогою пігулок, депутати ініціювали ухвалення закону щодо заборони продажу ліків неповнолітнім. Влітку 2021 року президент підписав ухвалений Радою закон.

Читайте також

1