Радіодиктант національної єдності: коли і де слухати й писати

Цього року радіодиктант писатимуть 27 жовтня
Радіодиктант національної єдності: коли і де слухати й писати
диктант
26 Жовтня 2023, 06:23
читать на русском

Щороку українці відзначають День української писемності та мови й пишуть радіодиктант національної єдності. Однак у 2023 році цю подію перенесли на нову дату.

Коли відбудеться радіодиктант, повідомляє Суспільне Культура.

Відповідно до указу президента День української писемності та мови перенесли на 27 жовтня замість 9 листопада.

Традиційно в цей день мільйони українців приєднуються до флешмобу та пишуть диктант. Його започаткували ще з 2000 року та відтоді проводять щороку.

Суспільне Мовлення транслює диктант на всіх платформах: телебаченні, радіо та диджиталі.

Де слухати радіодиктант

27 жовтня з 11:00 до 12:00 долучитися до написання радіодиктанту можна на:

У 2022 році радіодиктант писали понад пів мільйона людей на шести континентах, разом з ученими на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді.

Крім того, охочі можуть надіслати свою роботу на перевірку. Так, минулого року надійшло понад 30 000 електронних листів і майже 10 000 паперових.

"Знаково, що за годину прямого ефіру будуть включення з різних точок України, де люди в безпечних місцях писатимуть радіодиктант разом з усім світом. Навіть на фронті, якщо в той момент буде така змога, наші воїни писатимуть! Українці й усі, хто знає чи вчить, розуміє, любить українську мову, разом писатимуть текст під диктування", - поділилася координаторка проєкту виконавча продюсерка Українського Радіо Юлія Шелудько.

Нагадаємо, радіодиктант – традиційна подія, яка відбувається в Україні із 2000 року. Щорічно її проводять у День української писемності та мови. Це – акція єднання, до якої охоче долучаються українці у всьому світі. Усе частішими є випадки, коли свої знання української перевіряють також люди інших національностей, які лише вивчають нашу мову.

Цьогоріч текст для радіодиктанту національної єдності напише поетеса, перекладачка, авторка прозових творів та лауреатка Шевченківської премії – Катерина Калитко.

Читати текст буде актор та театральний режисер Олексій Гнатковський, виконавець головної ролі у фільмі "Довбуш".

1