Прості рецепти смакоти: варимо варення з айви

Айва – це фрукт з кислим смаком, досить жорсткий та терпкий. Але у варенні айва стає соковитою, м’якою і солодкою з приємною кислинкою
Прості рецепти смакоти: варимо варення з айви
25 Жовтня 2023, 22:52
читать на русском

Переробляти айву слід після того, як вона трохи полежить, і плоди стануть соковитими. Айву миють у теплій воді щіткою, видаляючи з її поверхні пух.

Варення з айви з лимонним соком

З айви видалити серцевину та нарізати кубиками, очищати від шкірки не треба. Засипати фрукти цукром (1:1), додати лимонний сік (2 ст. л. на 1 кг айви) та поставити на мінімальний вогонь.

Готувати під закритою кришкою 4,5 години. Перемішувати не потрібно, варення вийде м’яким, як повидло.

Варення з айви з гвоздикою

З айви видалити серцевину, порізати на невеликі шматочки. Залити водою та варити на середньому вогні протягом 30 хвилин, доки айва не стане м’якою. Покласти цукор і гвоздику, перемішати.

Після закипання додати лимон і варити ще 30 хвилин. Витягнути гвоздику та розлити варення з айви по баночках. Айва 1 кг, цукор та вода по 5 склянок, лимон 0,5 шт., гвоздика 5 шт.

Варення з айви з волоськими горіхами

2 кг айви очистити, прибрати серцевину та нарізати часточками. Засипати цукром, добре перемішати та відставити на 2-3 години. 200 г горіхів залити теплою водою на такий самий час. Після промити та порізати.

Шкірку від айви та 240 мл води довести до кипіння та варити 5 хвилин на середньому вогні. Настоювати 1,5 години. Після процідити усю рідину.

Готовий відвар влити до айви та варити на повільному вогні. Через 2 години додати горіхи та вичавлений сік лимона або апельсина. За 10 хвилин варення з айви готове.

Варення з айви для гурманів

З айви видалити серцевину, нарізати невеликими шматочками або часточками. Підготовлену айву (1 кг) залити гарячим сиропом – 1 кг цукру, сік 1 лимона на 0,5 л води.

Довести до кипіння та вимкнути вогонь на плиті. Залишити для повного охолодження та настоювання. Знову довести варення з айви до кипіння та вимкнути. Так потрібно зробити 5-6 разів протягом двох діб.

Варення з айви за таким рецептом зберігає максимум вітамінів. За кольором – янтарно-сонячне та прозоре, а часточки айви – як цукати.

Читайте також

1