Консервуємо на зиму: як зварити варення з груш

У нашому рецепті до груш додається цукор, желе і лимонний сік
Консервуємо на зиму: як зварити варення з груш
7 Жовтня 2023, 22:54
читать на русском

Простий рецепт приготування грушевого варення, яке виходить густим, ароматним і супер смачним.

Інгредієнти:

  • стиглі груші – 1,5 кг;
  • цукор – до 150 г;
  • сік, вичавлений з лимона середнього розміру;
  • желе – 1 пакетик;
  • вода – 100 мл.

Підготуйте щонайменше 1,5 кг стиглих груш. Для варення вибирайте небиті, здорові та стиглі груші. Ретельно вимийте їх та висушіть.

Тонко очистіть груші, потім розділіть на четвертинки і видаліть насіння. Наріжте четвертинки на дрібніші, не обов'язково рівні шматочки. Покладіть нарізані груші у велику каструлю з товстим дном. Також відразу додайте близько 3/4 склянки цукру (якщо груші дуже солодкі, то можна додати менше цукру).

Перемішайте дерев'яною ложкою. Спочатку встановіть конфорку на низьку потужність, але поступово збільшуйте її, поки шматочки груш не почнуть приємно смажитися. Не накривайте каструлю кришкою, часто помішуйте груші ложкою. Так як фрукти були нарізані нерівними шматочками, частина їх перетвориться на густий мус, а частина залишиться майже цілою. Завдяки цьому у вас вийде цікава та різноманітна структура варення.

Варіть груші із цукром загалом близько 40 хвилин. Слідкуйте за вмістом каструлі та контролюйте потужність плити, щоб груші кипіли, але не горіли. Поки фрукти варяться, зробіть суміш із води, лимонного соку та желе. Вичавити весь сік з одного лимона в склянку. Налийте близько 100 мл води, а потім додайте пакетик вашого улюбленого желе без цукру (до 40 г, наприклад, зі смаком лимона). Дуже ретельно перемішайте, щоб вийшла ідеально однорідна рідина. Влийте її в каструлю, коли груші приготуються, потім відразу ж перемішайте вміст каструлі, поки варення знову не закипить. Варимо грушеве варення ще 2-3 хвилини і вимикаємо (повинно добре загуснути).

Готове грушеве варення відразу розкладаємо по банках.  Ідеально підійдуть ще гарячі банки (наприклад, взяті прямо з духовки /температура не вище 110 градусів/ або з каструлі з окропом). Також можна використовувати банки різної ємності. Важливо, щоб вони мали загальний об'єм близько 1000 мл. Банки повинні бути ідеально чистими та бажано оброблені окропом. Так само й кришки. Використовуйте лише непошкоджені банки та кришки.

Розкладіть кипляче варення в підготовлені банки (залишивши близько 1 см вільного місця) і відразу ж закатайте кожну банку. Банки можна додатково накрити рушником, щоб вони повільніше остигали. Після остигання всі кришки повинні присмоктатися. Тому пастеризація не потрібна.

Готове грушеве варення віднесіть у темний та сухий льох чи інше затінене та прохолодне місце та зберігайте там як мінімум до наступного сезону. Якщо якась із баночок не всмокталася, поставте її назад у холодильник і використовуйте за призначенням. Смачного!

Порада: При приготуванні груш можна також додати 1 ч. л. кориці та/або щіпку меленого кардамону, гвоздики або імбиру.

Читайте також

1