Що лікує бузина: рецепти помічного сиропу і варення

У Європі бузина також є популярною в кулінарії, з неї варять морс, компот, джем, додають у печиво
Що лікує бузина: рецепти помічного сиропу і варення
Бузина
3 Листопада 2022, 22:44
читать на русском

З давніх часів чорну бузину вважають священним чагар­ником, здатним виліковувати від різних хвороб і очистити організм. Цю ж точку зору підтримує і сучасна медици­на, підтверджуючи вміст у рослині великої кількості біо­логічно активних речовин.

Сироп з цвіту бузини — силь­на біологічно активна речовина: протиракова, протипухлинна, кровоочисна. Має послаблю­вальну дію, регулює нервову систему, зміцнює імунну систе­му, бореться із захворювання­ми горла. Застосовують його й при захворюваннях крові (лей­коз, лімфогранулематоз) і лім­фосистеми, мастопатії, міо­мі матки, жіночих запаленнях, зобі, хронічних закрепах. Також для лікування ревматизму, по­дагри, артритів, остеохондро­зу, хвороб нирок, запалення м’язів. Це високовітамінний за­сіб, який має бактерицидну дію, і його можна пити як дорослим, так і дітям для профілактики ві­русних захворювань, особли­во у період загострення грипу. Цвіт бузини можна використо­вувати разом із цвітом липи. Це — подвійний удар по засту­ді. Також ці рослини підвищу­ють опірність організму і стиму­люють пітніння.

Вченим вдалося з’ясувати, що бузина чудово справляється із набряками, сприяє також по­ліпшенню обміну речовин. Для цього в рівній пропорції змішу­ють листя, коріння і квітки.

Відома травниця Наталія Земна радить при застуді, запа­ленні горла, кашлі, нежиті вжи­вати настій — столову ложку цві­ту залити склянкою кропу і пити по 2−3 ложки впродовж доби че­рез кожні дві години. А при за­памороченні та метеочутливості бузиновий сироп вживати на­тщесерце по 1 чайній ложці.

Заготовляти квіти бузини треба під час цвітіння, до по­чатку осипання суцвіть. Суши­ти суцвіття тонким шаром на горищах під дахами із металу, черепиці та шиферу з доброю вентиляцією або під навісами. Рвати бузину треба в місцях, віддалених від проїжджих час­тин, краще в лісі або в полі.

У Європі дуже популярний сироп з квіток бузини. У регіо­ні Чехія - Словаччина - Угорщина - Австрія - Німеччина і навіть пів­денніше його готують чи не у кожному домі. Випускають на­віть спеціальну суміш з лимон­ною кислотою і консервантами — у пропорціях, розрахованих спеціально для приготування сиропу з цвіту бузини. У Руму­нії популярний ферментований напій з квіток бузини, технологія якого є частиною приготування подібного сиропу.

Висушений цвіт бузини має дуже приємний запах, тому його додають у тісто, печи­во набуває мигдалевого сма­ку. Можна додати висушений (вимочений) цвіт під час при­готування варення, наприклад, з яблук. З квіток готують й по­видло, кисіль, вино з ягід, ком­пот, мус, джем, додають у бе­ньє (французька страва з тіста з різноманітною начинкою, сма­жена у фритюрі), ароматизують чай і оцет.

Сироп із бузини

2,5 л води, 40 великих суцвіть бузини, 2,5 кг цукру, 40 г лимонної кислоти.

Закип’ятити воду, розчини­ти в ній лимонну кислоту, за­лишити, нехай охолоне. Пере­брати суцвіття від комашок — не обполіскувати, відрізати тов­сті ніжки. Охолодженою пе­ревареною водою залити квіти, покласти зверху тарілку і від­класти в холодне місце на 24 год. Тоді квіти відкинути на сито, а розчин процідити. Додати цу­кор і прокип’ятити на малому полум’ї 10 хв. Ще теплий сироп розлити у стерилізовані скляні банки чи пляшки (пляшки з-під горілки можна не стерилізува­ти). Зберігати у прохолодному місці і лише в скляних ємнос­тях. Пити, розчинивши холод­ною або гарячою водою. Можна додати 3 ложки сиропу у пляш­ку горілки, щоб була смачнішою.

Варення з бузини, з лимонами і горіхами

2 великі жмені маленьких квіточок бузини, 1 кг цукру, 3 склянки води, 2 лимони, 1 склянка ядер волоських горіхів.

З цукру і води зварити си­роп. Довести до кипіння і вари­ти пів години, залишити, щоб охолонув, і варити ще раз, щоб став густим. Додати спершу по­дрібнені (але не дуже дрібно) волоські горіхи, потім — дрібно нарізані лимони. У кінці додати перебрані квітки бузини. Варити кілька хвилин. Охолоджене ва­рення розлити у банки.

Читайте також

1