Консервуємо на зиму: варення, вино та сироп з чорниці

Чорниця - ягода не лише смачна, але й корисна для здоров`я
Консервуємо на зиму: варення, вино та сироп з чорниці
19 Липня 2023, 22:49
читать на русском

Корисні властивості чорниці залишаються навіть після теплової обробки, тому комплекс вітамінів ви отримаєте цілий рік.

Чорниця на зиму - як заморозити

  • чорниця - 1 кг;
  • цукор - 1 кг (потрібен тільки для третього варіанту).

Варіант 1: Візьміть кілька маленьких контейнерів, ємність яких дорівнює одній порції чорниці. Промийте ягоди, просушіть їх і покладіть на дно контейнера рівним шаром. Відправте в морозильну камеру.

Варіант 2: Те ж саме, що і в першому випадку, тільки ягоди потрібно подрібнити блендером.

Варіант 3 (тут потрібен цукор): перебиваємо ягоди в блендері або комбайні, змішуємо з цукром і укладаємо на дно контейнерів.

Сироп з чорниці

  • чорниця - 1 кг;
  • цукор - 200 гр;
  • вода - 700 мл;
  • лимон - за бажанням.

Миємо чорницю, кладемо її у велику ємність. Заливаємо 330 мл води, розминаємо ягоди виделкою. Ставимо ємність на маленький вогонь, кип'ятимо. Варимо протягом 15 хвилин, охолоджуємо. Проціджуємо масу через сито.

Воду, що залишилася, разом з лимонним соком змішуємо, з'єднуємо з цукром і кип'ятимо 10 хвилин. Після того, як суміш почне загусати, додаємо чорницю і тримаємо на вогні ще 3 хвилини. Охолоджуємо сироп, розливаємо по пляшках і зберігаємо в холодильнику.

ВАЖЛИВО: термін придатності сиропу - 6 місяців.

Вино з чорниці

  • чорниця - 3 кг;
  • цукор - 2 кг;
  • вода - 4 л;
  • мед - 1 стакан.

Свіжі ягоди миємо і повністю розчавлюємо. Висипаємо масу в скляну ємність і додаємо цукор. Наливаємо 3 л води, на горловину пляшки намотуємо кілька шарів марлі і прибираємо суміш в прохолодне місце на три дні. В цей час почнеться процес первинного бродіння. Після закінчення трьох днів проціджуємо суміш.

Миємо бутель і наповнюємо вже свіжим соком. Змішуємо окремо 1 літр води і мед, додаємо в ємність. Закупорюємо і прибираємо в тепле місце на 2 місяці. Після дістаємо, проціджуємо, миємо бутель і знову настоюємо 2 місяці, але вже в прохолодному місці.

Після цього знову проціджуємо суміш і розливаємо по невеликих пляшечках. Зберігати їх найкраще в горизонтальному положенні.

Джем з чорниці

  • чорниця - 1 кг;
  • цукор - 1 кг;
  • пектин - 100 гр;
  • вода - 100 мл.

Ягоди пропускаємо через комбайн або блендер, кладемо в каструлю, додаємо цукор, все перемішуємо і залишаємо на 10-15 хвилин. В цей час розчиняємо пектин у воді і варимо на середньому вогні, помішуючи, до повного розчинення. Ставимо каструлю з чорницею на середній вогонь і доводимо до кипіння. Вливаємо пектин, прибираємо вогонь до мінімального і варимо 3-5 хвилин. Розливаємо по банках і закатуємо.

Читайте також