Шість простих способів утеплити помешкання цієї зими

Деякі лайфхаки є надзвичайно простими, але вельми корисними
Шість простих способів утеплити помешкання цієї зими
Газова плита (фото: УНІАН)
7 Жовтня 2023, 21:50
читать на русском

"Правильні" штори

Відкривайте штори вдень, щоб у квартиру проникало сонячне світло та обігрівало її. Впускаючи у приміщення більше сонячних променів, вони хоч трохи нагрівають поверхні в домі. Гладкі поверхні віддають своє тепло у приміщення.

Взимку, коли сонця критично мало, намагайтеся отримати з нього максимум. Не перекривайте промені вазонами та стелажами. Сонячні промені гріють взимку і можуть підняти температуру в приміщенні тільки у випадку, якщо у вашій квартирі сонячна сторона.

А ось щільно завішені штори перегороджуватимуть шлях холоду. Також буде добре, якщо штори не закриватимуть батареї, а доходитимуть лише до підвіконня. Довгі штори можна підняти та покласти на підвіконня, звільнивши радіатор.

Можна навіть повісити ковдри на вікна, щоб захисний шар був щільніше. Ви можете повісити тонкі напівпрозорі фіранки, які стануть додатковим бар'єром від холодного повітря і разом із цим пропустять сонячне проміння до кімнати.

Пухирчаста плівка на вікнах

Плівку, що складається з бульбашок повітря, досить просто прикріпити. Потрібно лише намочити скло водою і притиснути до нього плівку. Така процедура допоможе знизити тепловтрати на 50%. Проте цей метод спрацює зі звичайним одинарним склом, а не зі склопакетами.

Якщо крізь такі віконні профілі йде холод, то проблема криється не у склі, а в профілі чи рамі. У такому разі заклеювати всю площину скла безглуздо, адже весь холод насправді йде не від центру вікна.

Утеплити будинок можна за допомогою килима

Якщо влітку щільний текстиль радять ховати, то взимку він стає надійним способом зробити кімнату теплішою без обігрівача.

Важливий тип тканини. Наприклад, тонкий атлас і шифон не затримують тепло - досить вийти зі спальні на 5-10 хв, як постільна білизна з цих матеріалів відразу стає прохолодною Тоді як трикотаж, махрові тканини та інший щільний текстиль зберігає тепло набагато довше.

Взимку використовуйте такі тканини по максимуму – постеліть килим на підлогу, накрийте теплим пледом або ковдрою, накиньте на диван і крісло кілька подушок і прикрийте ковдрами.

Текстиль зберігатиме в собі тепло і поступово віддаватиме його в навколишнє середовище. Кімната без текстилю остигає за 1-2 год, а приміщення з ним тримає тепло протягом 3-5 год.

Горщик над свічкою

Вам потрібно самостійно зробити обігрівач у вигляді керамічного горщика над свічкою (тільки не накривайте свічку повністю, інакше просто погасне). За допомогою такої цікавої конструкції можна підняти температуру в кімнаті.

Встановлений над свічкою керамічний горщик значно підвищить її ефективність, адже без нього все тепло підніметься в стелю, а температура в кімнаті майже не зміниться.

Кухонні прилади

Використовуючи якнайбільше кухонних приладів при приготуванні їжі, в кімнаті стане помітно тепліше. Холодильник дає постійне тепло і чим холодніше буде всередині нього, тим більше тепла він віддасть назовні.

Багато тепла дає і газова плита. Головне – стежте за вогнем.

Якщо у вас вдома індукційна плита, поставте грітися велику каструлю з водою. Рідина, що кипить, видасть пару, яка прогріє приміщення і зволожить його, замінюючи зволожувач повітря.

Побутові методи

Використовуйте тепло свого тіла. Досить одягти термобілизну – тоді вдома можна буде ходити в одних штанах і сорочці.

Також допомагає грілка. Налийте в неї гарячу воду, щільно закрийте та покладіть на ліжко. Вже через 5 хв постіль нагріється. Якщо вдома немає грілки, швидко нагріти ліжко допоможуть пластикові пляшки. Наповніть їх теплою водою (до 60-70°C) і покладіть на ліжко.

Спробуйте зігрітися зсередини – випийте теплого чаю чи хоча б кави. Алкоголь, хоч і створює ілюзію тепла, дає короткочасний ефект через судини, що розширюються. Коли вони повернуться в норму, стане ще холодніше. Тож краще пити чай і їсти гарячу ситну їжу.

Нагадаємо, до автомобільного акумулятора  можна підключати не лише ноутбуки, телефон, різноманітні світлові прилади, в тому числі звичайні лампочки. Таким чином можна забезпечити безперебійне світло протягом восьми годин.

Читайте також

1