Відключення світла в Україні: як вберегти побутову техніку

Електрика може зникнути будь-якої миті, а тому потрібно знати, як захистити побутову техніку від різкого вимикання
Відключення світла в Україні: як вберегти побутову техніку
Пилосос (Фото: pexels)
14 Жовтня 2022, 22:42
читать на русском

Через погану якість живлення електромережі значно знижується термін служби побутової техніки. Тому слід захистити її від можливих перебоїв зі світлом.

Про це пише ТСН.

Існують спеціальні пристрої, які допомагають вберегти техніку від перепадів напруги та раптового зникнення електрики:

  • Реле напруги для побутової техніки - цей захисний механізм створений для того, щоб автоматично вимкнути побутові прилади, коли мережа стає нестабільною. Щойно ситуація стабілізується, він підключає їх знову. Найкраще реле напруги підходить для пральної машини, телевізора чи холодильника.
  • Стабілізатор напруги - діє за схожим принципом, адже контролює рівень напруги, стабілізуючи стрибки і не даючи техніці виходити з ладу.
  • Джерела безперебійного живлення - найчастіше їх використовують для цифрових пристроїв, які мають друковану плату з радіокомпонентами. Зазвичай це ноутбуки, комп'ютери, телевізори.
  • "Розумні" розетки - ними можна керувати навіть на відстані. Вони вимикають живлення за графіком та допомагають контролювати споживання електроенергії. Краще поєднувати їх з іншими пристроями для захисту побутової техніки.
  • Генератори - якщо ви живете в приватному будинку, то цей варіант для вас. Вони можуть бути дизельними та бензиновими. Працюють безперебійно від 4 до 6 годин. Існують варіанти з автозапуском, які вимикаються самі, коли немає світла.

Якщо у вас немає можливості придбати спеціальний пристрій, не забувайте вимикати з розетки всі прилади, якими ви не користуєтесь в цей час. Якщо вимикаєте запобіжники, потрібно відімкнути від розеток всі прилади перед тим, як їх вмикати знову.

Нагадаємо, уряд України закликав українців ощадливо ставитися до споживання електроенергії, оскільки через ракетні атаки 10-11 жовтня рашисти знищили третину енергетичної інфраструктури держави.

Вечірній пік споживання значною мірою пов’язаний із споживанням домогосподарств. Якщо ввечері ви зможете використати менше електроенергії, то це суттєво допоможе енергосистемі та зменшить потребу у аварійних відключеннях. Тому постарайтеся якомога менше користуватися електроприладами від 18 до 23 години.

Крім того, за можливості використовуйте якомога менше електроприладів під час ранкового піку - від 8 до 11 години.

Читайте також

1