Радник з кулаками: в АРМА з`явився новий "смотрящий" Вадим Грона - розслідування

Грона дозволяє собі навіть бити працівників АРМА, які відмовляються виконувати його розпорядження
Радник з кулаками: в АРМА з`явився новий "смотрящий" Вадим Грона - розслідування
12 Грудня 2023, 14:43
читать на русском

Вадим Грона, ексрадник очільниці Агентства з розшуку та менеджменту активів Олени Думи, постійно відвідує АРМА та дає вказівки службовцям, хоча не є його співробітником.

Це зафіксували журналісти Bihus.Info.

Протягом кількох тижнів у листопаді-грудні 2023 р. редакція Bihus.Info регулярно фіксувала появу підприємця Вадима Грони в Агентстві з розшуку та менеджменту активів.

Згідно з офіційними наказами, отриманими Bihus.Info від АРМА на запит, підприємець Вадим Грона працював позаштатним радником голови АРМА Олени Думи з 7 липня по 3 жовтня 2023 р. включно. З 4 жовтня він був звільнений, як зазначено в наказі, за власним бажанням.

Однак після звільнення Грона продовжив регулярно ходити в агентство. Він використовує електронну картку для проходу в АРМА, хоча не повинен мати вільний доступ туди.Також Грона проводить в агентство відвідувачів, за власною карткою, без реєстрації. І заводить відвідувачів до офіційних співробітників агентства.

Також Грона дає вказівки співробітникам. Так, 5 жовтня 2023 р. він покликав в управління менеджменту активів тодішнього начальника Центрального міжрегіонального теруправління АРМА Владислава Романова. Надав йому вказівку, яка стосувалася одного з арештованих активів. А коли Романов відмовився її виконувати і пішов, Грона наздогнав його на виході з агентства та вдарив. Подія потрапила на камери відеоспостереження в АРМА.

Свідком удару та подальших погроз був інший співробітник АРМА – Віталій Тесленко, на той момент він обіймав посаду начальника відділу внутрішнього аудиту АРМА. Він відзняв відео нападу з монітора охоронця в приміщенні АРМА.

Як свідчить Романов, 5 жовтня удару передувала зустріч низки співробітників агентства в управлінні менеджменту активів.

"Грона… організував робочу зустріч великої кількості керівництва управління менеджменту активів. Чомусь керівник управління менеджменту активів, офіційна посадова особа, державний службовець Олексій Іщенко, він стояв і отримував завдання від Грони. Підлеглі Іщенка теж слухались", – каже Романов.

Чому Грона був у приміщенні 5 жовтня, якщо його звільнили з посади позаштатного радника ще 4 жовтня? Голова агентства Олена Дума пояснила це у письмовій відповіді Bihus.Info тим, що він… зайшов в АРМА уточнити, як подавати документи в Антикорупційну рада АРМА.

Надалі Романов, який отримав удар, та Тесленко, який зробив відеозапис удару, були звільнені з АРМА.

А Грона був обраний робочою групою від АРМА в новостворену громадську Антикорупційну раду АРМА (її створили на додачу до вже наявної громради АРМА). Наразі він там – заступник голови.

Довідка: Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів - центральний орган виконавчої влади України зі спеціальним статусом, який було створено у 2016 році. АРМА забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та/або з управління активами, на які накладено арешт або які конфісковано у кримінальному провадженні, чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.