Олену Думу призначили головою АРМА

Це призначення є скандальним, оскільки експертна спільнота виступала проти призначення чиновниці
Головне
Олену Думу призначили головою АРМА
Олена Дума
1 Липня 2023, 11:17
читать на русском

Кабінет міністрів призначив керівником Національного агентства з питань виявлення, розшуку й управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) Олену Думу.

Починаючи з 2006 року Дума працювала на різних керівних посадах в органах державної влади. Вона змінила 12 посад на держслужбі, останнє місце роботи - Чернігівська ОДА, де вона працювала заступницею очільника адміністрації. Серед них Кабінет міністрів, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів та Міністерство аграрної політики та продовольства. Також вона працювала у Міністерстві юстиції, Фонді соціального страхування.

Варто зауважити, що міжнародна організація Transparency International Ukraine зверталась до Кабміну з проханням не підтримувати кандидатуру Думи, бо вона не має відповідного досвіду.

З серпня 2021 року обов'язки голови АРМА виконував Дмитро Жоравович. Його попередник, Віталій Сигидин, отримав підозру у привласненні 400 тисяч доларів.

Кандидатуру Олени Думи було підтримано Конкурсною комісією 28 червня.

За даними УП, на голосуванні наполягав прем'єр Шмигаль. Напередодні посли країн G7 висловили застереження до процедури, за якою Думу визнали переможцем конкурсу на голову АРМА. Вибір конкурсу також викликав різко негативну реакцію в експертної спільноти.

Довідка: Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів - центральний орган виконавчої влади України зі спеціальним статусом, який було створено у 2016 році. АРМА забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та/або з управління активами, на які накладено арешт або які конфісковано у кримінальному провадженні, чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.

Читайте також