Рахункова палата провела аудит Верховної Ради України

Це перша фінансова перевірка парламенту за часів незалежності
Важливо
Рахункова палата провела аудит Верховної Ради України
Верховна Рада (фото: Парламент UA)
28 Жовтня 2020, 11:21
читать на русском

Рахункова палата завершила перший за всю історію незалежної України аудит Верховної Ради.

Про це повідомили у пресслужбі Рахункової палати України.

Це перший аудит в історії − Верховна Рада не перевірялася жодного разу за часи незалежності нашої держави. Ми охопили 7 років − 2013−2019 роки, щоб не було упередженості. Перевірили, наскільки ефективно використовувалися бюджетні кошти та як відбувалося управління державним майном Апаратом Верховної Ради», − розповів голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Аудитори підрахували, що за 2013−2019 роки Аппарат Верховної Ради, Управлінням справами Апарату Верховної Ради, а також установи та організації їх сфери управління використали 7,7 млрд грн коштів державного та майже 114 млн грн коштів місцевих бюджетів.

Основна частина видатків парламенту пішла на законотворчу діяльність нардепів (51%), обслуговування та матеріально-технічне забезпечення Ради (44%), фінансову підтримку санаторно-курортного комплексу, висвітлення діяльності парламенту у ЗМІ та розвиток електронного урядування (5%).

Аудитори зазначили, що Апарат Верховної Ради не завжди ефективно розпоряджався бюджетними коштами та державним майном, не дотримувалися термінів розгляду кошторисів і фінансових звітів про роботу Ради.

Зокрема. у 2014−2017 роках кошториси Верховної Ради не затверджувалися взагалі, а на 2013 та 2019 роки були затверджені з порушенням термінів. Звіти про виконання кошторисів Верховної Ради не розглядалися парламентом.

Через відсутність своєчасного ініціювання перерозподілу бюджетних асигнувань на кінець 2013−2019 років невикористано понад 475 млн грн.

Крім того, з`ясувалося, що у Раді немає документів, які підтверджують право користування частиною земельних ділянок:

В Управлінні справами Апарату Верховної Ради, а також на підпорядкованих підприємствах, установах та організаціях, станом на 1 січня 2020 року рахувалось нерухоме майно загальною вартістю понад 2,4 млрд грн та транспортні засоби − на 19,8 млн грн. Водночас, аудит встановив, що на 5,7% загальної площі земельних ділянок відсутні правовстановлюючі документи на право постійного користування земельними ділянками», - йдеться у повідомленні.

За результатами аудиту Рахункова палата дала Верховній Раді рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.

Нагадаємо, Верховна Рада витратила 700 тисяч гривень на засоби захисту від коронавірусу.