Ракетна атака по Україні 2 січня: що відомо на цей час

Удари рашистів були націлені на Київ та Харків
Головне
Ракетна атака по Україні 2 січня: що відомо на цей час
2 Січня 2024, 11:20
читать на русском

Після нічної атаки "Шахедів" російські війська масовано атакували Україну ракетами. Ворог випустив ракети з Ту-95 МС та "Кинджали", під масованим ударом опинилися Київ та Харків, де палають будинки та відомо про десятки постраждалих, є загиблі.

Київ

За даними начальника КМВА Сергія Попко, повітряна тривога сумарно тривала майже 6 годин. Спочатку ворог запустив на столицю України приблизно півтора десятка "Шахедів". А слідом за ними злетіли понад півтора десятка стратегічних бомбардувальників Ту-95МС, які запустили групами та хвилями крилаті ракети Х-101/Х555Х-55.

Одночасно із заходом ракет на Київ, понад десять літаків Міг-31К запустили по столиці аеробалістичні ракети Х-47М2 "Кинджал".

"Силами та засобами протиповітряної оборони було уражено усі БпЛА "Шахед" та понад 6 десятків ракет Х-101/Х555Х-55 та десяток Х-47М2 "Кинджал" (остаточно тип і кількість дадуть ПС)", - написав Попко.

Внаслідок такої масованої ракетної атаки в столиці є руйнування житлової забудови, пошкодження інфраструктури. Є потерпілі. Особливо страшні наслідки в Солом’янському районі, де зафіксовано загоряння багатоповерхових житлових будинків. Вогонь заблокував людей на поверхах. ДСНС проводили деблокування та евакуацію людей.

Зокрема, внаслідок масованої атаки у Києві постраждали шість районів, де сталися 7 пожеж, а саме в Оболонському, Печерському, Подільському, Соломʼянському, Святошинському та Деснянському.

Так, росіяни обстріляли багатоповерхівку в Солом'янському районі. Там евакуйовано понад 130 людей. Близько 20 врятовано надзвичайниками із заблокованих приміщень.

Загалом у столиці зафіксовано понад 20 поранених.

Наслідки ракетної атаки по інших районах:

  • в Деснянському р-ні попередньо є загоряння супермаркету;
  • в Дарницькому районі пошкоджено нежитлові приміщення;
  • в Голосіївському р-ні падіння решток на відкритій території;
  • в Печерському р-ні - на дах 9-ти поверхового житлового будинку; на ще один багатоповерховий будинок та приватний будинок;
  • в Оболонському р-ні є загоряння житлового будинку, падіння решток на територію нежитлової забудови та складів:
  • в Святошинському р-ні - на нежитлову забудову;
  • в Подільському р-ні є загоряння на території ринку; пошкоджено газову трубу, магістралі водопостачання та зайнялися приблизно 6 авто; а також рештки упали на нежитлову забудову. Також можливо загоряння житлового будинку.
  • Шевченківський р-н - падіння решток на відкриту територію.

Київська область

У Київській області постраждали Бориспільський, Бучанський, Фастівський райони.

Зокрема, Фастівському ліквідовано загоряння житлового будинку. Дві людини загинуло.

Крім того, у Вишневому пошкоджено 5 багатоквартирних житлових будинків та більш як 40 автомобілів. Постраждали 7 осіб.

Харків

Прильоти у Харкові припали на середмістя. Відомо про щонайменше чотири удари по Шевченківському району. Одна загибла людина. 44 травмовано. Багато руйнувань цивільної інфраструктури.

В результаті ворожих ракетних ударів по центру Харкова загинула 91-річна жінка. Також відомо про 44 постраждалих. Серед них 5 дітей: 3 хлопчики 9 років; дівчатка 6 і 13 років. У потерпілих дітей - вибухові травми, забої, акубаротравми, гострі реакції на стрес.

Також поранень зазнали 24 жінки віком від 19 до 84 років і 15 чоловіків - від 24 до 60 років.

Наразі 28 пацієнтів перебувають у лікарнях, в тому числі 3 дітей. Медики оцінюють їх стан як середній.

Зеленський повідомив про 92 поранених та 4 загиблих

З'явилася реакція президента Володимира Зеленського на масовану атаку росіян. Він також опублікував відео наслідків у різних регіонах України. За його словами, до ліквідації залучені Понад 500 рятувальників ДСНС України, комунальні служби, енергетики, поліцейські.

"Київ та область, Харків. На цей час відомо про 92 поранених. Усім надається допомога. На жаль, четверо людей загинули. Мої співчуття рідним і близьким", - написав Зеленський.

Він зауважив, що вже третю добу наші воїни ППО роблять неймовірну роботу. З 31 грудня російські терористи застосували вже близько 170 "Шахедів" і десятки ракет різних типів. Абсолютна більшість із них була спрямована по цивільних обʼєктах.

1