Рашисти скинули фосфорні боєприпаси на село в Запорізькій області

Внаслідок інциденту загорівся дах житлового будинку
Рашисти скинули фосфорні боєприпаси на село в Запорізькій області
Фосфорний боєприпас Фото: https://te.20minut.ua/
13 Квітня 2022, 22:18
читать на русском

У Запорізькій області російські загарбники атакували будинки мирних мешканців фосфорними боєприпасами.

Про це повідомив речник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Ареф'єв у Фейсбуці.

За його словами, під час обстрілу фосфорними боєприпасами в селі Новоданилівка Пологівського району загорівся дах житлового будинку по вулиці Хрусталькова.

У результаті артобстрілу фосфорними боєприпасами в селі Новоданилівка Пологівського району загорівся дах житлового будинку по вулиці Хрусталькова. Підрозділи ДСНС Запорізької області ліквідували наслідки. Внаслідок пожежі ніхто не постраждав, - написав він.

Ареф'єв зазначив, що в області залишається високою загроза застосування противником ракетного озброєння по об’єктах військової та цивільної інфраструктури, а також ймовірність активізації дій російських окупантів із метою просування до міста Запоріжжя.

Зокрема, на Пологівському напрямку противник намагається утримати захоплену територію, проводить повітряну розвідку безпілотними літальними апаратами, обстрілює українських військових і місцеве населення із реактивних систем залпового вогню, намагаючись оволодіти окремими населеними пунктами, але успіху не має, а захисники України завдають ворогу втрат.

Крім того, 12 квітня піротехніки ДСНС знищили снаряд реактивної системи залпового вогню "Ураган" в одному з населених пунктів Запорізької області.

У Генпрокуратурі зазначили, що у ніч на 12 квітня 2022 року військовослужбовці збройних сил РФ обстріляли фосфорними боєприпасами, які заборонені Женевською конвенцією, такоє село Новояковлівка Комишуваської ОТГ Запорізького району. В результаті ворожої атаки пошкоджено приватні будинки, поранених та загиблих немає.

Довідково: Білий фосфор, яким окупанти бомблять мирне населення в українських містах та селах, викликає важкі опіки, аж до кісток та кісткового мозку.

Фосфор є самозаймистою речовиною, що починає горіти при першому ж контакті з повітрям. Коли він потрапляє на шкіру та одяг, він одразу ж прилипає і продовжує горіти.

Що робити при потраплянні на одяг та шкіру фосфору:

  • Не торкайтеся руками частинок фосфору на шкірі або на одязі.
  • За можливості занурте пошкоджену частину тіла у воду. Або рясно поливайте або змочуйте водою шкіру та одяг там, де є краплі фосфору.
  • Обережно зніміть одяг. Краще робіть це прямо у воді або продовжуйте поливати уражені ділянки водою.
  • У воді фосфор не горить. Використовуйте пінцет або щось, чим можна зняти фосфор та обпалені частини одягу.

Якщо палаючий фосфор потрапив на шкіру, обробіть рану содовим розчином. Він готується просто: на склянку води потрібно додати чайну ложку соди.

На рану, яка утворилася від горіння фосфору, накладіть вологу пов'язку. Та змочуйте її содовим розчином. У жодному разі не використовуйте вату та перекис водню, коли перекис розпадається, утворюється вода та кисень. Кисень викликає загоряння фосфору.

Якщо людина, яка отримала фосфорні опіки, знаходиться у свідомості, дайте їй будь-які знеболювальні та заспокійливі препарати.

При горінні фосфор також виділяє отруйні пари. Для виведення токсичних речовин з організму прийміть будь-який сорбент. Пийте багато води, також можна вживати молоко та лужну негазовану воду.

Читайте також

1