Резніков сказав, якої головної помилки припустилися росіяни під час вторгнення 24 лютого

Станом на 24 лютого росіянами не було утворено ударних угруповань у повному розумінні військового мистецтва
Важливо
Резніков сказав, якої головної помилки припустилися росіяни під час вторгнення 24 лютого
Олексій Резніков / Фото: Урядовий портал
11 Серпня 2022, 10:58
читать на русском

Міністр оборони Олексій Резніков назвав головний "промах" росії під час повномасштабного вторгнення 24 лютого.

Як сказав Резніков в інтерв'ю "Українській правді", росія напала на Україну 24 лютого, не бувши до цього підготовленою. Війська почали наступ, не сформувавши ударних угрупувань.

Станом на 24 лютого росіянами не було утворено ударних угруповань у повному розумінні військового мистецтва. Це я не сам придумав як цивільна особа, це військові мені пояснили на рівні Генштабу, що ударне угруповання для наступу передбачає певні ознаки: органи управління і органи забезпечення, і госпіталі, і логістичні ланцюжки, і ударні групи, і т.д, - каже міністр.

За його словами, на всіх ризикованих зонах (вторгнення з Білорусі, наступ на півдні), росіяни не мали ознак завершеного формування масштабного ударного угруповання.

Власне кажучи, наслідком цього в тому числі стала можливою послідовна деокупація нами Київщини, Чернігівщини та Сумщини. Коли я висувався на Чернігівщину, то я у генерала Ніколюка (командувач ОК "Південь" - ред.) спитав: "Що вас найбільше вразило як військового?". І він каже, що найбільше вразило, як росіяни порушили свої ж інструкції і правила, - зазначає Резніков.

Очільник Міноборони пояснив, що за правилами, спочатку артилерія відпрацьовує територію, потім ідуть танки, а потім вже піхота.

Але вони настільки були переконані, що нахапцем нас візьмуть, що покинули артилерію позаду себе і танками та БТР-ми поїхали на Бровари захоплювати Київ. І ще й везли з собою парадну форму.Це означає, що вони пішли у наступ, не бувши остаточно готові. Тому і їхні логістичні ланцюжки різалися нами так легко. Те ж саме відбулося і в Білорусі, - підкреслив Резніков.

З точки зору військового мистецтва, росіяни були не готові, і тому казали, що для формування остаточного ударного угруповання їм потрібен ще час - тиждень, два, три.

Я кожен раз питав військових, чи ми це побачимо (що російська армія готова до наступу - ред.). "Так, побачимо". Так, більш скептично були налаштовані наші американські партнери. Але ті ж партнери, в принципі, були переконані, що 72 години - і Київ впаде. Однак цього ж не відбулося, - підсумував Резніков.

Нагадаємо, що міністр оборони Олексій Резніков вважає, що війна в Україні не може закінчитися за "сирійським" та "корейським" сценарієм. Єдиний варіант – вірити у те, що Збройні сили України та весь сектор оборони здатні перемогти.

1