Рідкісне перше видання "Гаррі Поттера" продали на аукціоні за рекордно високою ціною - фото

Книга пролежала на полиці 21 рік
Рідкісне перше видання "Гаррі Поттера" продали на аукціоні за рекордно високою ціною - фото
Перше видання “Гаррі Поттера”. Книга була розміщена на аукціоні у чайному рушнику. Фото: BBC News
14 Жовтня 2020, 04:33
читать на русском

На британському аукціоні Hansons продали перше видання книги "Гаррі Поттер і філософський камінь" 1997 року видання за 60 тисяч фунтів стерлінгів (77 922,60 доларів).

Про це повідомляє BBC News.

Книга про Гаррі Поттера, яку купив чоловік для своїх дітей, щоб навчати їх англійської мови, пролежала у нього на полиці 21 рік. Потім власник вирішив з'ясувати, скільки вона коштує.

Аукціоніст та книжковий експерт Джим Спенсер описав ціну книги, яка зросла до 75 000 фунтів стерлінгів (97 403,25 доларів) із доданою верхньою ціною покупця, як "неймовірною".

У вівторок, 13 жовтня, роман пішов з молотка на аукціоні в Стаффордширській бібліотеці Гансона.

Продавець, який хотів залишитися анонімним, заявив, що придбав книгу для своїх дітей приблизно через 18 місяців після її першої публікації в червні 1997 року. Він додав, що "абсолютно в захваті" від продажу.

Я став великим шанувальником книг про Поттера, коли вперше прочитав їх. У книгах багато дискусійних моментів з етики та людської поведінки, і я дуже поважаю JKR за те, що вона створила такий деталізований всесвіт", - розповів продавець унікального видання.

Читайте також

Книги про Гаррі Поттера справді знакові - на найвищому рівні літератури для дітей - і це перше видання може лише збільшитися в ціні в майбутньому, - сказав він.

Продавець додав, що планував використати гроші від продажу для погашення позик на навчання своєї доньки.

Перше видання "Гаррі Поттера". Книга була розміщена на аукціоні у чайному рушнику. Фото: Hansons' Staffordshire Library Auction

Книга була визнана першим виданням після того, як вона була розміщена на аукціоні Дербіширу у чайному рушнику, оскільки вона має копію фрази "1 паличка" на сторінці 53, номер випуску "10 9 8 7 6 5 4 3 2 1", а також видана відповідним видавництвом 1997 року.

Зазначимо, що перший тираж складався лише із 500 екземплярів, виданих Bloomsbury у 1997 році (300 із них, як вважають, пішли до бібліотек, тож 200 залишається "на руках").

Як визначити, що це видання є першим:

  1. Видавцем має бути Bloomsbury. Якщо це хтось інший, то книга не перше видання.
  2. Останньою датою на сторінці авторських прав має бути 1997 рік.
  3. Рядок друку на сторінці повинен містити: "10 9 8 7 6 5 4 3 2 1".
  4. На сторінці 53 паличка з предметом 1 була двічі перелічена у списку Гаррі, необхідного для навчання. Ця помилка була виправлена ​​в наступних виданнях книги.

Діти продавця адаптували книгу з кількома малюнками з першого фільму про Гаррі Поттера. Фото: Hansons' Staffordshire Library Auction

Зазначається, що остаточна заявка надійшла від приватного міжнародного покупця, який торгувався по телефону.

Містер Спенсер, який займався продажем чотирьох перших видань "Гаррі Поттера та філософського каменю", сказав, що це найвища ціна, яку заплатили на аукціоні.

Я абсолютно радий, що книга досягла такої надзвичайної ціни для нашого постачальника, - сказав він.

Книжковий експерт Джим Спенсер з унікальним "Гаррі Поттером". Фото: Hansons' Staffordshire Library Auction

Я сподівався, що це заробить 50 000 фунтів стерлінгів, але бачити, як вона збільшується в ціні, досягнувши 60 000 фунтів, було вражаючим, - додав містер Спенсер.

Рідкісна копія "Гаррі Поттера та філософського каменя" оцінювалася лише у 30 000 фунтів стерлінгів (38 961,30 доларів).

Нагадаємо, що у столиці Великої Британії Лондоні з'явився пам'ятник Гаррі Поттеру. Відомо, що пам’ятник з’явився на площі Лестер-сквер. Саме на цій вулиці знаходиться кінотеатр Одеон. Саме в ньому 2001 року відбулася прем'єра Гаррі Поттера.